NEN


Voldoen aan de REACH-eisen

maandag 5 november 2007, 11:23

Europese wet- en regelgeving kan van invloed zijn op de bedrijfsvoering, zonder dat het bedrijfsmanagement daarvan op de hoogte is. In het ergste geval kan het niet voldoen aan de EU-wet- en regelgeving leiden tot (hoge) boetes.

Eén van die regelingen is de REACH, wat staat voor Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals. Op 18 december 2006 stelde de EU-ministerraad de Europese herziening van de stoffenregelgeving, REACH, definitief vast. Deze regelgeving is op 1 juni 2007 in werking getreden. Aanleiding voor het nieuwe beleid is dat van veel stoffen, die op de markt verkrijgbaar zijn, onvoldoende bekend is wat de gevaren en risico's zijn, ofwel in hoeverre ze schadelijk zijn voor mens en milieu. Het is daarom moeilijk voor bedrijven, consumenten en werknemers de juiste maatregelen te nemen om veilig om te gaan met stoffen.

Maatregelen
Bij de uitvoering van het stoffenbeleid is een belangrijke rol weggelegd voor bedrijven. Zij krijgen de verantwoordelijkheid om, op basis van informatie over eigenschappen, gebruik en blootstelling, de risico's van stoffen in kaart te brengen. Hierop kunnen dan de nodige maatregelen worden getroffen ter bescherming van mens en milieu. Tevens is van belang dat risicogegevens van stoffen ook bekend worden bij afnemers, consumenten en werknemers, zodat zij weten op welke wijze ze veilig met deze stoffen kunnen omgaan. De overheid heeft in het kader van een zorgvuldige implementatie het programma 'Invoering REACH' gestart. Daarin worden, in samenwerking met het bedrijfsleven, diverse activiteiten ondernomen, zoals voorlichting en een helpdesk voor het bedrijfsleven.

Duurzaam ondernemen
Bedrijven die jaarlijks meer dan één ton chemische stoffen produceren, gebruiken of importeren, worden verplicht om informatie te geven over de risico's en, indien nodig, maatregelen te treffen. De nieuwe regels hebben betrekking op circa 30.000 stoffen, waarvan de meeste nog nooit eerder zijn getest op veiligheid. Voor stoffen waarvan zeer grote hoeveelheden worden geproduceerd, moeten de meeste gegevens worden verstrekt.
Om te voorkomen dat al dat testen leidt tot meer dierproeven, worden bedrijven verplicht om gegevens te delen en wordt duplicatie van dierproeven verboden. De meest zorgwekkende chemische stoffen, zoals de kankerverwekkende, moeten met voorrang worden geregistreerd en worden met voorrang in de EU besproken, om ze eventueel te verbieden.

Helpdesk
REACH vervangt 60 bestaande richtlijnen en verordeningen voor chemische stoffen. Bedrijven kunnen voor meer informatie over REACH terecht bij de hiervoor opgezette helpdesk van de overheid: www.reach-helpdesk.nl.
In opdracht van de ministeries van VROM en EZ voeren het RIVM en SenterNovem deze helpdesk gezamenlijk uit. Bedrijven die meer informatie willen over hun nieuwe verplichtingen in het kader van REACH, kunnen de helpdesk raadplegen of 070-3735905 bellen.

Klik hier voor het Dossier REACH. Zie het origineel