Vereniging Milieudefensie

Campagne tegen nieuwe bedrijventerreinen

Protestbord tegen aanleg Panneslager

¿

Amsterdam, 5 november 2007 - Op dinsdag 6 november plaatst Milieudefensie samen met de Stichting Eijsden Groen een protestbord tegen de aanleg van bedrijventerrein Panneslager in Eijsden. De actie is onderdeel van de landelijke campagne 'Spaar het landschap, recycle de ruimte' van Milieudefensie. De milieuorganisatie wil dat er een einde komt aan de wildgroei van nieuwe bedrijventerreinen ten koste van het Nederlandse landschap.

In de campagne staan dertig bedreigde landschappen centraal, waaronder het open en groene gebied Panneslager in Eijsden. In al deze gebieden wordt een protestbord geplaatst en huis-aan-huis actiekranten verspreid. Hierin zit een oproep aan regering en parlement om een einde te maken aan de onnodige aantasting van het Nederlandse landschap door de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen.

De nieuwe bedrijventerreinen zijn helemaal niet nodig. Op dit moment is er in Nederland nog 9.000 hectare bedrijventerrein beschikbaar. Bovendien is een derde van de bestaande bedrijventerreinen (28.000 hectare) verouderd. Veel panden en kavels op deze terreinen staan leeg. Door deze op te knappen en de ruimte efficiënter te benutten is er voor de komende tien jaar voldoende ruimte beschikbaar.

Milieudefensie roept kabinet en parlement daarom op tot een tijdelijke stop op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen en de instelling van een herstructureringsfonds voor het opknappen van bestaande bedrijventerreinen.

Wat: Plaatsing protetsbord tegen bedrijventerrein Panneslager Wie: Milieudefensie en stichting Eijsden Groen Waar: Plaats: kruising afrit 57 (Eijsden, Oost Maarland) van de A2 en St. Jozefstraat, Maarland Wanneer: Dinsdag 6 november, 11.00 uur

De gemeente Eijsden wil in de toekomst in het open gebied Panneslager een bedrijventerrein van 25 hectare aan kunnen leggen. Milieudefensie en de Stichting Eijsden Groen willen dat de claim voor een bedrijventerrein in Panneslager verdwijnt. In Zuid-Limburg is geen behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen. De huidige voorraad aan bedrijventerreinen in Maastricht en omstreken is meer dan voldoende om voor de komende dertig jaar in de behoefte te voorzien. Daarom moet het convenant over Panneslager tussen de provincie Limburg en de gemeenten Maastricht en Eijsden snel worden aangepast, zodat dit gebied ook in de toekomst open en groen blijft.