Gemeente Alkemade


Vrijwilligersconferentie in Alkemade


21-09-2007

Op woensdag 7 november vindt van 18.00 tot 22.00 uur een vrijwilligersconferentie plaats. Alle vrijwilligersorganisaties nodigen wij van harte uit om (met maximaal 2 personen) aanwezig te zijn bij deze conferentie.

Het programma ziet er als volgt uit:

18.00 uur: Binnenlopen, broodjes en soep
18.50 uur: Opening
19.00 uur: Presentatie notitie vrijwilligerswerkbeleid 19.15 uur: Presentatie EHBO
19.30 uur: Workshops (5 thema's)
22.00 uur: Napraten met drankje

Aanmelden voor deze conferentie (maaltijd en workshops) kan tot 12 oktober 2007 via het daarvoor beschikbare aanmeldformulier onder aan deze pagina. Het ingevulde formulier kunt u opslaan en sturen naar i.vanderhoorn@gemeentealkemade.nl. Meer informatie over de vijf workshops vindt u hieronder.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de conferentie, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Van der Hoorn of mevrouw Pathuis, tel. (071) 332 72 72.

Workshop 1 - Fondswerving
Om een leuk project kans van slagen te geven, hebben we vaak wat extra financiële middelen nodig. Zonder een recept te kunnen geven voor een taart die altijd slaagt, zijn er wat algemene regels die het stukken eenvoudiger maken. Want door ervaring leert men en van de ervaring van anderen ook. Die ervaring die wij als PJ Partners hebben opgedaan met fondsenwerving, delen we met de deelnemers aan de workshop en we bespreken een aantal technieken naar aanleiding van de vragen van de aanwezigen.

We maken een keuze uit de volgende onderwerpen:


* waarvoor vraag ik een fonds aan?

* soorten fondsen

* aanvraag formuleren

* begroting maken

* dekkingsplan opstellen

* contact leggen met fondsen

* fondswervingsgesprek oefenen

Docent: de workshop wordt verzorgd door een medewerker van PJ Partners

Workshop 2 - Vinden en binden van vrijwilligers
Deze workshop geeft impulsen om vernieuwend aan de slag te gaan met de 5 B's, namelijk: het binnenhalen, begeleiden, belonen en behouden van vrijwilligers en tenslotte het beëindigen van de relatie met de vrijwilliger.

Het accent ligt op het bereiken van nieuwe groepen vrijwilligers. "Witte organisaties" zijn op zoek naar allochtone vrijwilligers en vergrijsde organisaties willen zich verjongen.

De deelnemers gaan aan de slag met de diversiteitscirkel en met een concrete opdracht. Zij leren hoe zij hun organisatie opener en flexibeler kunnen maken. Vragen en praktijkvoorbeelden van deelnemers zijn welkom.

Docent: de workshop wordt verzorgd door een medewerker van PJ Partners

Workshop 3 - Aansprakelijkheid en verzekeringen
Als mensen voor het eerst in een bestuur stappen van een vereniging of een stichting, maken zij zich vaak zorgen of zij deze verantwoordelijkheid wel kunnen en willen dragen. Ook bestuursleden die al langer deel uitmaken van een bestuur, zijn vaak niet op de hoogte van hun verantwoordelijkheden. Hierbij speelt onder andere een rol dat men niet precies weet hoe het zit met ieders aansprakelijkheid voor het geval er financiële tekorten ontstaan, een ongeval plaatsvindt of op één of andere manier schade ontstaat die vergoed moet worden.

In deze workshop wordt uitgelegd hoe het precies zit met de aansprakelijkheid van bestuursleden. Deelnemers kunnen vragen stellen en praktijkervaringen inbrengen. Hiernaast wordt aandacht besteed aan de verzekeringen die een vereniging of stichting minimaal moet afsluiten om de meest voorkomende risico´s af te dekken.

Docent: de workshop wordt verzorgd door een medewerker van PJ Partners

Workshop 4 - Instructie Verantwoord Alcoholgebruik Per 1 november 2000 is de Drank- en Horecawet gewijzigd. Deze wijziging betekent voor verenigingen die alcohol mogen schenken en in het bezit zijn van de nodige vergunningen, dat ook de vrijwilliger achter de bar gekwalificeerd moet zijn. Tijdens de openingstijden waarop alcohol wordt geschonken moet er altijd iemand aanwezig zijn die beschikt over de Verklaring Sociale Hygiëne of een barvrijwilliger die een instructie heeft gevolgd over verantwoord schenken van alcohol (IVA).

De IVA is een programma van 2 lesuren. Het bestaat uit drie delen, namelijk kennis van de Drank- en Horecawet, informatie over alcohol en alcoholgebruik en de praktijk van verantwoord schenken.

Docent: de workshop wordt verzorgd door een medewerker van Parnassia Extra: deelnemers ontvangen na afloop een certificaat

Workshop 5 - Reanimatie en AED
In het gemeentehuis en bij enkele verenigingen en bedrijven zijn het afgelopen jaar AED's opgehangen. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. De AED's zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van onder andere de Lions Club. Wij willen u de mogelijkheid bieden om met deze apparatuur om te gaan.

Met behulp van een powerpoint presentatie en korte filmpjes wordt de theorie besproken. De volgende onderwerpen komen aan de orde:


* anatomie

* hartklachten

* hartinfarct

* 112 melding

* behandeling hartinfarct

* AED

* reanimatie volgens de nieuwste richtlijnen
* overname door ambulancedienst

Na een korte pauze is er gelegenheid om het geleerde te oefenen. De training wordt gegeven door een ervaren ambulanceverpleegkundige met NRR certificaat.

Docent: de workshop wordt verzorgd door een medewerker van Bureau Hartog & Bijl Extra: deelnemers ontvangen na afloop een reanimatiediploma en een reanimatielesboekje

Bijlagen :
Vrijwilligers - inschrijfformulier conferentie 7 november 2007.dot http://www.gemeentealkemade.nl/gemeente/alkemade/nieuws.nsf/web/8620C7221445F365C125735D00246026/$file/Vrijwilligers%20-%20inschrijfformulier%20conferentie%207%20november%202007.dot