Stuurgroep Islam en Burgerschap

7 november 2007
Debat Vrouw en religie: patriarchaat of bevrijding? Evenement: debat met o.a. gastsprekers Saskia Wieringa, Ceylan Pektas- Weber, Frieda Pruim en Ineke van Mourik
Locatie: IIAV te Amsterdam Tijd: aanvang 19.00 uur Toegang: 5 euro

Religie wordt vaak gezien als onderdrukkend voor vrouwen. Op deze avond kijkt het IIAV eens naar de andere kant. Waarom kiezen vrouwen er voor zich bij een bepaalde religie aan te sluiten? Wat trekt hen aan in hun religie? Hoe slagen ze erin hun eigen leven vorm te geven binnen hun religie? En hoe gaan ze om met de patriarchale aspecten van hun religie?

Spreeksters zijn:

-IIAV-directeur Saskia Wieringa, door haar huwelijk toegetreden tot de islam.

-Frieda Pruim, redacteur van Opzij en voormalig redacteur geestelijk leven van het ANP. Van haar verschijnt eind oktober een boek met interviews met kloosterzusters. Een van de geïnterviewde kloosterzusters ( Paula Copray van de Franciscanessen van Etten-Leur) zal ook aanwezig zijn.

-Ceylan Pektas-Weber, voorzitter van de landelijke organisatie voor (moslim)vrouwen Al Nisa en auteur van het boek Moslima's. Emancipatie achter de dijken.

-Corrie Rikkers, feministisch theologe en o.a. samen met haar vrouw Tineke Kalk auteur van het boek Wij gaan ons echt verbinden. Verbintenisceremonies voor homoseksuele en lesbische stellen.
-IIAV-bibliothecaris Ineke van Mourik, op latere leeftijd joods geworden, lid van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam.
-Onder voorbehoud: een boeddhistische spreekster.

Locatie: IIAV, Obiplein 4, Amsterdam.
Ontvangst vanaf 19.00 uur; aanvang programma 19.30 uur.

Zie