Gemeente Den Haag

Zes groepen van de Rosabasisschool en de P. Oosterleeschool presenteren op woensdag 7 november hun oplossingen voor het tegengaan van zwerfafval aan wethouder Rabin Baldewsingh, wethouder Leefbaarheid. De presentaties vormen de afsluiting van het project 'Opgeruimd straat netjes', waaraan beide basisscholen met hun groepen 5 en 6 deelnamen. Het project is een samenwerking tussen Stichting BOOG, Vestia, Staedion en de Gemeente Den Haag. In oktober hebben de klassen verschillende opdrachten uitgevoerd over afval. Hiermee verdienden zij digitale spaarpunten, waarmee ze op een speciale website voor cadeautjes konden sparen.

Leren en sparen
Het scholenproject over afval heeft twee doelstellingen. Ten eerste kunnen de leerlingen op een leuke manier veel leren over het onderwerp. Want wat is eigenlijk zwerfafval? Waar ontstaat dat meestal en waarom? En kun je er nog meer mee doen dan weggooien? Met de opdrachten hebben de leerlingen gespaard voor cadeautjes van o.a. het Museon, Mc Donald's en de Ondernemersvereniging Dierenselaan. Maar behalve leerzaam is het project ook een spannende test. Want de basisscholen zijn tevens 'proefgebruiker' van een nieuw digitaal spaarsysteem dat de gemeente Den Haag momenteel ontwikkelt. Dit spaarsysteem wordt in januari geïntroduceerd tijdens de jaarlijkse Haagse kerstbomen- en vuurwerkafvalactie. Kinderen kunnen dan door kerstbomen en vuurwerkafval op te ruimen punten sparen op internet voor allerlei cadeautjes.

Prijsuitreiking
Op woensdag 7 november presenteren de Rosabasisschool en de P. Oosterleeschool de resultaten van het afvalproject en hun oplossingen voor het zwerfafvalprobleem. Een deskundige jury onder leiding van wethouder Baldewsingh maakt bekend welke klas als hoofdprijs mag gaan skiën bij De Uithof.