Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 203

7 november 2007

Gemeente Rotterdam en thuiszorgorganisaties voorkomen gedwongen ontslagen in de thuiszorg

De gemeente Rotterdam heeft afspraken gemaakt met thuiszorgorganisaties om gedwongen ontslagen in de thuiszorg te voorkomen. Op 5 november jl. kwam de gemeente Rotterdam met thuiszorgorganisaties Humanitas/De Stromen, Laurens/Evean, Careyn en Thuiszorg Rotterdam overeen dat ook 2008 geldt als overgangsjaar. Hierdoor kunnen mensen die gebruik maken van hulp bij het huishouden ook in 2008 bij hun eigen thuiszorgorganisatie blijven. Door het verlengen van het overgangsjaar én het beschikbaar stellen van extra geld aan thuiszorgorganisaties zorgt de gemeente ervoor dat thuiszorgmedewerkers in de uitvoering hun baan behouden. Dit betekent voor de mensen die hulp thuis ontvangen dat er ook in 2008 niets hoeft te veranderen.

Sinds de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) op 1 januari 2007 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de huishoudelijke verzorging. Om dit zo goed mogelijk te organiseren sloot de gemeente Rotterdam - na een Europees aanbestedingstraject - in april 2007 contracten af met thuiszorgorganisaties Humanitas/De Stromen, Laurens/Evean en Careyn. Zij verzorgen sindsdien de hulp thuis voor de gemeente, de zogenaamde thuishulp in natura.

Het jaar 2007 geldt als overgangsjaar. Iedereen die hulp thuis ontvangt kon dit jaar nog bij zijn eigen thuiszorgorganisatie blijven. Oorspronkelijk zouden klanten voor 1 januari 2008 een keuze moeten maken voor zorg in natura óf voor een persoonsgebonden budget (pgb). De thuiszorgorganisaties waarmee de gemeente geen contract had afgesloten konden alleen hun medewerkers in de uitvoering een baan bieden als zij voldoende klanten hebben met een persoonsgebonden budget. De thuiszorgorganisaties vreesden dat er te weinig klanten voor een pgb zouden kiezen waardoor er noodgedwongen honderden ontslagen zouden vallen.

De gemeente, de gecontracteerde thuiszorgorganisaties en de niet gecontracteerde organisatie Thuiszorg Rotterdam zijn overeengekomen dat ook 2008 een overgangsjaar wordt. Dit houdt in dat mensen die hulp thuis ontvangen ook in 2008 bij hun huidige thuiszorgorganisatie kunnen blijven. Zij hoeven dus nog niet te kiezen voor hulp thuis in natura óf een pgb. Er verandert in 2008 niets voor hen. Vervolgens stelt de gemeente geld beschikbaar aan de thuiszorgorganisaties zodat medewerkers een dienstverband kunnen houden bij hun eigen of een andere thuiszorgorganisatie. Deze regeling geldt niet alleen voor de gecontracteerde aanbieders en Thuiszorg Rotterdam maar voor álle Rotterdamse thuiszorgorganisaties. De gemeente start een nieuwe Europese aanbestedingsprocedure die zij voor 1 januari 2009 hoopt af te ronden.

noot voor de redactie/