Provincie Utrecht

begroting 2008 vast

PS stellen begroting 2008 vast

7-11-2007 -

Provinciale Staten hebben in de vergadering van 5 november 2007 de begroting voor 2008 vastgesteld. De behandeling van de begroting ging gepaard met enige commotie. De coalitiepartijen hadden voor de vergadering aangegeven niet te willen besluiten over eventueel in te dienen moties en amendementen. De oppositiepartijen SP, ChristenUnie, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren dienden daarom een ordevoorstel in. Zij pleitten ervoor de begroting niet te behandelen en deze in plaats daarvan in december te bespreken als ook de financiële uitwerking van het collegeprogramma op de agenda staat. Dit voorstel werd afgewezen, waarna eerder genoemde partijen, met uitzondering van de ChristenUnie, de Statenzaal verlieten voor de duur van de begrotingsbehandeling. De begroting werd vervolgens met een meerderheid van stemmen vastgesteld.

Het knelpunt bij de behandeling zat in het feit dat de financiële uitwerking van het Collegeprogramma niet in de begroting is opgenomen. De financiële uitwerking van het Collegeprogramma komt in de Statenvergadering van 17 december aan de orde. De coalitiepartijen wilden de handen vrij hebben om in december invulling te kunnen geven aan eventuele financiële ruimte. Daarom hadden zij voorafgaand aan de vergadering aangekondigd niet over eventuele moties en amendementen te willen beslissen. Deze vooraankondiging leidde bij de diverse oppositiepartijen tot onbegrip. Bij monde van Annelies Jonkers, die namens haar eigen partij SP en de ChristenUnie, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren sprak, lieten zij weten grote bezwaren te hebben tegen de keuze van GS om het collegeprogramma niet te verwerken in de nu vast te stellen begroting en dat zij het betreuren dat de coalitiepartijen ervoor kiezen deze `kale' begroting vast te stellen. Moties en amendementen maken onderdeel uit van de rol als volksvertegenwoordiging. Door vooraf aan te geven niet over moties en amendementen te zullen beslissen, vinden zij dat de coalitiepartijen aan hun volksvertegenwoordigende rol voorbij gaan. De genoemde oppositiepartijen dienden daarom een ordevoorstel in om de begroting inclusief de uitwerking van het collegeprogramma in december te behandelen.

De coalitiepartijen gaven aan nu de begroting voor het bestaande beleid vast te willen te stellen om straks in december de totale afweging te kunnen maken, inclusief de plannen uit het Collegeprogramma. Zij vroegen de oppositiepartijen dan ook om de moties en amendementen te bewaren voor 17 december, opdat de Staten er in die vergadering over kunnen discussiëren. Het ordevoorstel wezen zij af.
Vervolgens gaven de SP, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren aan dat zij niet aanwezig wensten te zijn bij de behandeling van deze begroting en verlieten zij voor de duur van de behandeling de Statenzaal.
De begroting 2008 werd vervolgens vastgesteld.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030 - 258 2522