Tuinbouw ernstig gedupeerd door verpakkingenbelasting

07/11/2007 10:40



Productschap Tuinbouw



De Nederlandse tuinbouw kan absoluut niet uit de voeten met het huidige voorstel om een verpakkingenbelasting in te voeren per 1 januari aanstaande. Deze belasting levert voor de tuinbouw een enorme administratieve rompslomp op, dubbele heffingen en zelfs voor biologisch afbreekbare verpakkingen moet worden betaald.

Alle tuinbouworganisaties melden middels een brief van het Productschap Tuinbouw (PT) aan de leden van de Vaste Commissie voor Financiën waar de belangrijkste knelpunten zitten. Deze Commissie heeft op 12 november aanstaande overleg met de staatssecretaris van Financiën over de nieuwe wetgeving.

In principe is de belasting bedoeld voor verpakkingen die op de binnenlandse markt worden afgezet, maar door de structuur van de Nederlandse tuinbouw gaan ondernemers volgens de nieuwe wet ook betalen voor veel verpakkingen die naar het buitenland gaan. In Nederland worden de producten/gewassen namelijk veelal verpakt door de producent die deze weer doorverkoopt aan een (Nederlandse) handelaar. Volgens de regels van het nieuwe stelsel moet de producent dan verpakkingenbelasting betalen ongeacht de (buitenlandse) bestemming van de producten/gewassen. In de praktijk gaat zo'n tachtig procent weg voor export. In het buitenland gelden vaak ook heffingen op verpakkingen, zodat twee keer betaald moet worden voor hetzelfde doosje.

Bij een eerste verpakking is het in de Nederlandse tuinbouw vaak nog niet duidelijk of het product/gewas op de binnenlandse markt afgezet wordt of naar het buitenland gaat. Om hierin te voorzien is een enorme nieuwe administratie nodig waar de sector niet op zit wachten en dat haaks staat op het overheidsbeleid om juist deze lastendruk te verminderen.

Een ander belangrijk knelpunt waar de tuinbouw tegenaan loopt is dat biologisch afbreekbare verpakkingen ook belast worden. Deze verpakkingen zijn veelal al duurder en zwaarder dan de gangbare en door de voorgestelde belasting remt de overheid eerder het gebruik van deze milieuvriendelijke verpakkingen af dan dat er een stimulans vanuit gaat.