Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Actie tegen illegale taxi's

Kampen, 07-11-2007

De laatste jaren is er in de gemeente Kampen door een tekort aan taxi's wildgroei ontstaan van zogenaamde snorders (illegale taxis). In de nacht van 3 op 4 november werd door de politie in samenwerking met de Inspectie Verkeer en Waterstaat een actie gehouden om deze snorders op te sporen en aan te spreken. Op deze wijze werd een signaal afgeven aan de snorders om hun illegale taxiritten te staken. Doel hiervan is de reguliere taxibranche de gelegenheid te geven onder normale omstandigheden hun werk weer te verrichten en daarmee de veiligheid met name in de nachtelijke uren te vergroten.

Tijdens de actie werden in eerste instantie waarnemingen gedaan. Er werd uitgekeken naar autos en busjes die personen ophaalden en wegbrachten. Vervolgens werden twee personen staande gehouden waarvan meerdere malen geconstateerd was dat ze personen vervoerden van en naar horecagelegenheden. De eerste persoon verklaarde dat hij alleen vrienden vervoerde. Hij kreeg daarop een mondelinge waarschuwing. De tweede persoon verklaarde voor een taxibedrijf van elders te werken, maar kon geen chauffeurspas overhandigen. Ook was de personenbus waarmee hij reed niet gekeurd als taxi. De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft deze zaak in onderzoek genomen. Daarbij wordt zowel de chauffeur als het bedrijf waarvoor hij zegt te werken gecontroleerd.

Tijdens de actie werd ook van een derde persoon geconstateerd dat hij mensen ophaalde en wegbracht. Deze persoon kon niet worden aangesproken, maar de Inspectie Verkeer en Waterstaat gaat een nader onderzoek naar deze bestuurder verrichten en mogelijk een officiële waarschuwing uitreiken.