Stichting Wakker Dier

Wakker Dier werft klokkenluiders veetransport
(7 november 2007)
Met advertenties in truckersbladen en op truckerswebsites roept Wakker Dier vanaf vandaag vrachtwagenchauffeurs op om misstanden met veetransporten te melden. De recente schandalen met veetransporten, waarbij zelfs bloed uit een volgepropte vrachtwagen droop, zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. De controle bij veetransporten is zo minimaal dat misstanden meestal onopgemerkt blijven. Veel chauffeurs werken in loondienst en willen van hun laadruimte eigenlijk ook geen lijdruimte maken. Wakker Dier hoort graag van deze truckers - desgewenst anoniem - wat er misgaat.

De Nederlandse veetransportsector beslaat zo'n 150 bedrijven. Zij vervoeren jaarlijks miljoenen levende dieren over korte en lange afstanden binnen en zelfs buiten Europa. Na een reeks incidenten heeft de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) de handhaving van welzijnsregels voor de veetransportsector versoepeld, met invoering van een `verlicht systeem' van zelfkeuring. Nu er opnieuw en bovendien regelmatig incidenten worden geconstateerd, waarbij levende dieren slachtoffer zijn, is het duidelijk dat deze zelfregulering niet werkt. Vrachtwagens worden overbeladen, veetransporten vertrekken als het te heet of te koud is buiten, rusttijden worden genegeerd, of de dieren wordt geen water en voedsel verstrekt.

Wakker Dier wil de minister van Landbouw laten zien dat er wel degelijk dringend controle nodig is. Daarom roept Wakker Dier chauffeurs op om via klokkenluider@wakkerdier.nl hun zegje te doen over wat zij zien misgaan onderweg. Zo kunnen ze meehelpen om de sector van binnenuit weer gezond te maken. Want ze willen meestal zelf ook niet dat hun laadruimte een lijdruimte wordt.

De laatste jaren is het gesleep met vooral jonge landbouwdieren enorm toegenomen. Nederland is de `kraamkamer' van Europa en verwacht dit jaar 6 miljoen jonge biggetjes te exporteren. Veel veetransporten ontberen elke vorm van logica:

- Nederlandse schapen worden in Frankrijk geslacht opdat het product "Frans" is;

- Nederland exporteert 330.000 schapen en consumeert zelf schapen uit Nieuw-Zeeland;

- Nederland is de op één na grootste kalfsvleesproducent. Hiervoor importeren we pasgeboren kalfjes uit alle delen van Europa. Die geven we vervolgens bloedarmoede, omdat men in het zuiden graag blank kalfsvlees eet.