Pittige uitspraken van de geluksprofessor

Op vrijdag 2 november was de derde bijeenkomst om te vieren dat Bex*communicatie 21 jaar is geworden. Professor dr. Ruut Veenhoven van de Erasmus universiteit was de gast inleider, na Olympisch kampioen Johan Olav Koss en managementgoeroe Leen Zevenbergen. Bex* en haar relaties maakten een zoektocht naar nieuwe inspiratiebronnen. Wie de bijeenkomst op 2 november bezocht, werd niet teleurgesteld. De "geluksprofessor", zoals Veenhoven wel wordt genoemd, deed eerst uit de doeken wat geluk is. Bij de reflectie hoe we gelukkiger kunnen worden, deed hij pittige uitspraken.

Veenhoven doet onderzoek naar levensvoldoening. In zijn onderzoeken vraagt hij respondenten of ze 'alles bij elkaar genomen, tevreden of ontevreden zijn met hun leven als geheel'. Zó gesteld zijn Nederlanders erg gelukkig. Wij scoren een 7,6. In Europa scoren alleen de Denen hoger met 8,2. Duitsers, Fransen en Polen scoren bijvoorbeeld lager. De Russen scoren zelfs onvoldoende: 4,8. Maatschappelijk gezien zijn vrijheid, de kwaliteit van de overheid en welvaart belangrijke factoren die geluk beïnvloeden. Factoren waarvan je dat misschien zou verwachten, zoals sociale zekerheid en inkomensgelijkheid, vertonen géén of een heel klein verband met geluksbeleving. Tolerantie daarentegen vertoont wél samenhang. Als we Rita Verdonk of Geert Wilders stemmen, worden we niet gelukkiger, betoogde Veenhoven daarom.

Om als persoon gelukkiger te worden, is een partner heel waardevol. Dit vertoonde een héél sterk verband. De happy single is een illusie, stelde Veenhoven. Naast sociaal economische factoren als het hebben van werk en een inkomen is vooral verenigingsparticipatie bepalend voor de levens- voldoening en geluk. Een hogere opleiding gek genoeg weer niet. Als je kijkt naar individueel geluk dan is dat voor een kwart afhankelijk van jouw individuele levenskeuzes, vertelde Veenhoven. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar werk en geluk. De geluksprofessor waagde zich daar niet aan uitspraken. Wél opperde hij dat de zogenaamde life-coaches en coaching belangrijk geprofessionaliseerd moeten worden. Het is onduidelijk wat werkt en wat niet. Het effect is dubieus en er zou veel meer onderzoek naar gedaan moeten worden. De coaches onder de toehoorders schoten Veenhoven meteen aan na afloop bij de borrel. Veel stof ter overdenking en discussie.