GroenLinks

GroenLinks wil aandacht voor mannen

7 november 2007

Mannen krijgen te weinig aandacht in de Emancipatienota van Plasterk, terwijl zij hard nodig zijn voor de emancipatie. GroenLinks wil twee weken betaald vaderverlof en een assertiviteitstraining die mannen aanmoedigt om hun zorgrechten op te eisen. Bedrijven die vrouwen minder betalen dan mannen, moeten worden opgespoord en beboet.

Slapper dan De Geus
Minister Plasterk krijgt van GroenLinks een dikke onvoldoende voor zijn Emancipatienota. Hoewel De Geus al niet bepaald de gedroomde emancipatie-minister was hij verklaarde de emanciptatie als voltooid is de nota van Plasterk nog treuriger. De doelstellingen van De Geus, meer vrouwen aan het werk, meer vrouwen in de politiek en in de top van het bedrijfsleven, zijn door Plasterk allemaal geschrapt of afgezwakt. GroenLinks zal voorstellen om deze streefcijfers alsnog in de nota op te nemen. Ineke van Gent roept Plasterk op om zich meer als een macho-minister te gedragen: keihard in actie voor betere emancipatie van vrouwen én mannen.

Werk maken van emancipatie
Om nu eindelijk eens echt een barst te slaan in het glazen plafond, wil Ineke van Gent dat er een wettelijke quotering wordt ingevoerd van 25% vrouwen aan de top. In Noorwegen blijkt dat het werkt. Ook wil GroenLinks dat het kabinet werk maakt van de ongelijke beloning van mannen en vrouwen. Bedrijven die vrouwen zonder goede reden minder betalen dan mannen, moeten door de Arbeidsinspectie worden opgespoord en beboet.

Aandacht voor mannen
Emancipatie is een zaak van mannen én vrouwen, vindt GroenLinks. Daarom moet het gemakkelijker worden om verlof op te nemen om te zorgen en moet het vaderverlof worden uitgebreid van twee dagen naar twee weken. Daarnaast vraagt GroenLinks minister Plasterk alle mannelijke werknemers in Nederland een brief te schrijven waarin hij hen wijst op de mogelijkheden om in deeltijd te gaan werken. Onder het motto een zorgende man staat zijn mannetje moeten mannen een assertiviteitscursus krijgen om deeltijdwerk ook bij de baas bespreekbaar te maken. Tot slot stelt Ineke van Gent voor om de titel van de nota te wijzigen van Meer kansen voor vrouwen in Meer kansen voor emancipatie.

Ineke van Gent