Gemeente Utrecht

Kinderdagverblijf Knorretje gesloten met ingang van 7 november 2007

De gemeente Utrecht sluit met ingang van vandaag officieel kinderdagverblijf Knorretje. De eigenaar van het centrum had een kort geding aangespannen tegen de gemeente om sluiting per 1 november 2007 op te schorten. Dit kort geding zou vandaag plaatsvinden. Gisteren liet de rechtbank weten dat de eigenaar van Knorretje zijn schorsingsverzoek heeft ingetrokken. Dat betekent dat het kort geding niet doorgaat en het kinderdagverblijf nu gesloten is.

Op 10 oktober jl. heeft de gemeente een verbod tot exploitatie van het kinderdagverblijf opgelegd, dat op 1 november 2007 in ging. Daarna is besloten dat Knorretje toch open mocht blijven tot de uitspraak van de rechter. De directie van Knorretje sloot het kinderdagverblijf - ondanks het eigen verzoek tot uitstel - echter op donderdag 1 november jl.

Wethouder Cees van Eijk: "Ik realiseer me dat de sluiting heel vervelend is voor de ouders en hoop dat zij snel vervangende opvang vinden. De veiligheid en gezondheid van de kinderen waren in dit kinderdagverblijf onvoldoende gewaarborgd. Daarom is de gemeente genoodzaakt om Knorretje te sluiten."

De ouders hebben in de afgelopen periode meerdere malen een mailbericht van de gemeente ontvangen. Gisteren hebben de ouders een bericht ontvangen over de sluiting van het kinderdagverblijf, met daarbij een lijst van kinderdagverblijven in de nabije omgeving van Papendorp en een lijst met Utrechtse gastouderbureaus. De gemeente kan helaas geen opvangplaatsen garanderen, omdat kindercentra particuliere ondernemingen zijn en de gemeente geen invloed heeft op hun aannamebeleid.

Wettelijke eisen

De GG&GD Utrecht voert namens de gemeente Utrecht het toezicht op de kinderopvang uit. Al geruime tijd voldeed het kinderdagverblijf niet aan de eisen van de Wet Kinderopvang. Daarnaast heeft de eigenaar van het centrum de afgelopen periode niet de intentie laten zien om de situatie te verbeteren.

De Inspectie Kinderopvang is de afgelopen maanden vaak bij Knorretje langs geweest. Zij constateerden bij iedere inspectie dat het kinderdagverblijf niet voldoet aan de wettelijke eisen. De eigenaar heeft bijna een jaar de gelegenheid gehad om orde op zaken te stellen, maar dat is onvoldoende gebeurd.



Gemeente Utrecht