CDA

07 november 2007 - Persbericht -
Aankondiging aanpassing artikel 301 belangrijk signaal van Turkije

De aankondiging van de Turkse minister van justitie dat er een aanpassing komt van het omstreden wetsartikel 301, dat belediging van de Turkse identiteit strafbaar stelt is een belangrijk signaal van Turkije.

Dit zegt Europarlementariër en Turkije-rapporteur Ria Oomen-Ruijten. Gisteravond heeft de Turkse minister van justitie Mehmet Ali Sahin verklaard dat binnenkort een wetswijziging van artikel 301 naar het parlement gestuurd zal worden.

Ria Oomen-Ruijten: 'Vanmiddag spreek ik met Mehmet Simsek, de Turkse minister van economische zaken, en in dat gesprek zal ik hem ook zeggen dat de wetswijziging moet betekenen dat het in de toekomst afgelopen moet zijn met het vervolgen van mensen die een geweldloze opinie uiten. De vrijheid van meningsuiting moet centraal staan.'

Ria Oomen-Ruijten vindt het belangrijk dit te benadrukken omdat er kennelijk nog verschillende opties open staan over de wijze waarop artikel 301 gaat veranderen. Artikel 301 verbiedt momenteel de belediging van de Turkse identiteit of instellingen en is in het verleden misbruikt om onder andere Nobelprijswinnaar Ohran Pamuk, de later vermoorde journalist Hrant Dink en Europarlementariër Joost Lagendijk aan te klagen.

Ria Oomen-Ruijten: 'Zonder vrijheid van meningsuiting zullen de gesprekken over toetreding niet worden uitgebreid.'