Gemeente 's-Hertogenbosch

07-11-2007
Discussienota over nieuwe werk- en woonlocaties

Het college van burgemeester en wethouders heeft zich beraden op alternatieven voor het geplande bedrijventerrein in de Kloosterstraat. Ook is onderzoek gedaan naar mogelijke locaties voor de bouw van minstens 3.000 woningen. Ontwikkelingen op de woningmarkt leiden in de nabije toekomst namelijk tot een tekort aan woningbouwlocaties. Het resultaat is gevat in een discussienota.

Het college geeft deze nota vrij voor discussie in de raad en voor gesprekken met instellingen en instanties die op enigerlei wijze bij dit onderwerp betrokken zijn. In dit stadium spreekt het college zelf nog geen voorkeuren uit voor nieuwe werk- en woonlocaties. Op basis van het resultaat van de discussieronde komt het college met een definitief voorstel naar de raad.

Alternatieven Kloosterstraat
Het bedrijventerrein in de Kloosterstraat is bedoeld voor de vestiging van grootschalige, hoogwaardige kennis-, handels- en gemengde bedrijven. Voor de gemengde bedrijven zijn alternatieven voorhanden op de Rietvelden (12,5 hectare), Treurenburg (7,2 hectare) en de Rosmalense Plas (12,2 hectare). Er kan dus in totaal ten hoogste circa 32 hectare aan de voorraad worden toegevoegd. Dat is onvoldoende als alternatief voor het bedrijventerrein in de Kloosterstraat. Bovendien liggen de Rietvelden en Treurenburg niet aan de A2.

Voor ten minste 68 hectare bedrijventerrein moeten er nog één of meer locaties worden gezocht. In het gebied van de Avenue2 (knooppunt snelweg A2 en spoorlijn 's-Hertogenbosch-Nijmegen) is ruimte voor circa 20 tot 30 hectare bedrijventerrein. Deze locatie is vooral geschikt voor het hoogwaardige kennissegment. Voor de resterende 38 tot 48 hectare is niet direct een alternatief voorhanden. Hiervoor zal een oplossing moeten worden gezocht in de regio Waalwijk, 's-Hertogenbosch en Oss (Waalboss). De centrale vraag in de discussienota is in hoeverre deze situatie aanvaardbaar is.

Potentiële locaties voor woningen
Al voor 2015 ontstaat een nijpend tekort aan bouwlocaties voor grondgebonden woningen, ook wel ééngezinswoningen genoemd. Dat betekent dat vóór 2015 moet worden gestart met de bouw van woningen in het zogeheten vierde kwadrant van De Groote Wielen. Voor de bouw van ten minste 3.000 grondgebonden woningen zijn er nieuwe locaties nodig. Vanwege de lange voorbereidingstijd moeten de nieuwe woningbouwlocaties al op korte termijn worden aangewezen. In de discussienota worden de volgende mogelijkheden genoemd:
- Uitbreiding van de noordoosthoek van De Groote Wielen (circa 400 woningen).

- De Maasoevers: noordoosten van gemeente in omgeving van Gewande (circa 1.000 woningen).

- De Blokken: ten noorden van de Kruisstraat (circa 1.000 woningen).
- Sprokkelbosch-Oost: ten oosten van Rosmalen (circa 600 woningen).
- Eiland van Heusden: ten noorden van Vlijmen, achter de Voordijk, tegen de grens met het open poldergebied van Bokhoven (circa 400 woningen).

- Gestelse Vleugel: zuidkant van de gemeente, grenzend aan het grondgebied van de gemeente Sint-Michielsgestel (nog onbekend aantal woningen).

Op deze potentiële locaties, die overigens niet allen even geschikt zijn voor woningbouw, kunnen in totaal circa 3.400 (plus onbekend aantal Gestelse Vleugel) grondgebonden woningen worden gebouwd. In de discussienota zijn vragen opgenomen over de wenselijkheid en haalbaarheid van deze locaties. Verder wordt gevraagd op welke locaties de gemeente als eerste in zou moeten zetten.

Tijdschema
De discussienota is de basis voor gesprekken met de raad en met instellingen en instanties die betrokken zijn en/of een wezenlijk belang hebben bij de keuze van een oplossingsrichting. De discussie in de raad vindt waarschijnlijk in december van dit jaar plaats. De eerste maanden van volgend jaar worden gebruikt om de discussie te voeren met betrokken instellingen en instanties. Daar behoren ook wijk- en bestuursraden toe. Het is de bedoeling om in het najaar van 2008 te komen tot definitieve besluitvorming.