Meer aandacht nodig voor alcohol en drugs in het uitgaanscircuit

07/11/2007 16:29



Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid



Utrecht, 8 november,

Het Trimbos-instituut en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) roepen tijdens het congres 'Jongeren onder invloed' dat op 8 en 9 november in Utrecht wordt gehouden, op tot meer aandacht voor alcohol- en drugspreventie in het uitgaanscircuit. Jan Walburg, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Trimbos-instituut en Ida Haisma directeur van het CCV pleiten voor een gezamenlijke aanpak, gericht op een veilig en gezond uitgaanscircuit. Dat vergt samenwerking tussen politie, GGD, jeugdwerk en instellingen voor verslavingszorg, onder regie van de gemeente.

Jongeren die regelmatig uitgaan gebruiken meer alcohol en drugs dan leeftijdsgenoten. Zo is het gebruik van drugs als XTC, amfetamine en cocaïne onder 'uitgaanders' ongeveer drie keer zo hoog als onder 'niet-uitgaanders'. Ook het gebruik van meer dan zes glazen alcohol komt onder 'uitgaanders' ruim twee keer zo vaak voor. Alcohol- en drugs-gebruik veroorzaken niet alleen gezondheidsproblemen, ook veel overlast- en geweldsproblemen in het uitgaanscircuit hangen hiermee samen. Jan Walburg: "De omvang van de problemen wordt duidelijk als je beseft dat driekwart van het uitgaansgeweld samenhangt met alcohol en/of drugs. Dat moeten we echt indammen."

Haisma: "Het is een complex probleem waarbij samenwerking en afstemming cruciaal zijn. Er is een integrale aanpak vereist waarbij ieder van de samenwerkingspartners vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid gefaciliteerd wordt binnen deze samenwerking." Walburg: "De maatregelen die gemeenten nemen blijven te vaak beperkt tot voorlichting of cameratoezicht. Terwijl we al lang weten dat alleen een samenhangende mix van maatregelen effectief is. Het vergt bovendien een lange adem, want met dit probleem zijn we de komende tien jaar nog wel zoet."

Een structurele en samenhangende aanpak wordt ook bepleit in de handleiding lokaal alcoholbeleid die op het congres door Minister Rouvoet aan drie burgemeesters wordt overhandigd. Deze handleiding werd gemaakt in opdracht van het Ministerie van VWS en biedt houvast aan gemeenten die willen werken aan effectief lokaal alcoholbeleid. De Voedsel en Waren Autoriteit ontwikkelde de handleiding.





http://www.jongerenonderinvloed.nl