Gemeente Den Haag

Avontuurlijke, trendy en creatieve mensen kunnen straks in stijl wonen en werken in Laakhaven West en Petroleumhaven. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de officiële voortzetting van de samenwerking tussen de gemeente en de Ontwikkelingscombinatie Laakhaven West (OCLW).

Ook stuurt het college het stedenbouwkundig plan voor dit gebied door naar de gemeenteraad. Het plan heeft deze zomer ter inzage gelegen en de ingediende reacties hebben niet geleid tot een wijziging van de plannen.

impressie van het vernieuwde Laakhaven West en Petroleumhaven De gemeente heeft samen met Ontwikkelingscombinatie Laakhaven West (OCLW), die bestaat uit Kristal Projectontwikkeling, Haag Wonen, Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij en Johan Matser Projectontwikkeling BV, het stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van Laakhaven West en Petroleumhaven opgesteld. Dit plan beschrijft de transformatie van dit verouderde bedrijventerrein tot een levendige stadswijk aan de historische Haagse binnenhavens.

Nauwe samenwerking
De gemeente en OCLW hebben duidelijke afspraken gemaakt onder welke voorwaarden het plan gerealiseerd zal worden en hoe de samenwerking wordt voortgezet. Deze afspraken worden juridisch vastgelegd in een zogenaamde publiek-private samenwerking.

Inspraak
Voor de zomer stemde het college in met het stedenbouwkundig plan en vond op dit plan inspraak plaats. De ingediende reacties hebben niet geleid tot een wijziging van de plannen. Wel hebben op toezegging van wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) gesprekken plaats gevonden met de ondernemers in het gebied om hun (her)huisvestingswensen te inventariseren. Het laatste woord is nu aan de gemeenteraad om het stedenbouwkundig plan definitief vast te stellen. Na deze vaststelling zal het college het bestemmingsplan aanpassen om de ontwikkeling mogelijk te maken.

Enorme kansen
Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) is enthousiast over het plan: Dit binnenstedelijke gebied biedt enorme kansen om te ontwikkelen tot een trendy stadswijk volop levendigheid. Het oude havengebied tussen het spoor, de Calandstraat en de Neherkade heeft een oppervlakte van 15 ha. (= 30 voetbalvelden). Er is ruimte voor kleinschalige bedrijven en creatieve ondernemers. Het woningaanbod is divers, van lofts en casco-appartementen tot en met herenhuizen en stadswoningen. Het voormalige gebouw van de Rijks Automobiel Centrale (RAC) wordt het culturele middelpunt van de wijk.

RAC en Calandstraat
De ontwikkeling van Laakhaven West en Petroleumhaven zal gefaseerd plaats vinden en naar verwachting circa 10 jaar duren. De voorbereidingen voor het opknappen van het RAC gebouw zijn gestart en dit bijzondere pand opent in 2008 zijn deuren. In 2008 starten ook de eerste nieuwbouwactiviteiten aan de Calandstraat, waar een bijzonder woon-werkgebouw komt te staan.

Geïnteresseerden kunnen via de website www.laakhavenwest.com meer informatie krijgen over dit project.