Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 7 november 2007

PDV trekt meer geld uit voor maatschappelijke thema's

Het Productschap Diervoeder (PDV) stelt meer geld beschikbaar voor maatschappelijke thema's. Voor onderzoek naar onder meer verbetering van de diergezondheid, het milieu en de voeder- en voedselveiligheid en voor arbeidsgerelateerde zaken trekt het PDV in 2008 bijna 1,6 miljoen euro uit. Op de totaal geplande uitgaven voor volgend jaar van circa 6,9 miljoen euro zijn diervoederkwaliteit en -veiligheid de grootste collectieve investeringspost van de diervoedersector, zo besloot het PDV-bestuur vandaag in Den Haag.

De begroting resulteert in een heffing voor mengvoederbedrijven van 16,2 eurocent per ton geproduceerd diervoeder. Dat is een stijging van 1,8 cent ten opzichte van dit jaar, waarvoor circa 6,7 miljoen euro aan kosten is voorzien. Over beide jaren brengt het PDV de reserves met ruim twee miljoen euro terug tot bijna 6,1 miljoen euro.

De hogere lasten voor komend jaar zijn onder meer het gevolg van het besluit van het bestuur het keteninformatiesysteem uit te bouwen en om statistische informatie over de diervoedersector beschikbaar te krijgen. Aan dit laatste dragen het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Landbouw-Economisch Instituut en het Milieu- en Natuurplanbureau ook financieel bij.

De sector investeert in 2008 bijna vier miljoen euro in kwaliteit en veiligheid, waarvan ruim 1,2 miljoen voor de kwaliteitscontrole in de vleeskalversector. Voor het onderhoud en verder verbeteren van het kwaliteitsborgingsysteem GMP+ is circa 2,1 miljoen bestemd. Het betreft onder meer uitbreiding met de leidraad voor de leveranciersbeoordeling en met voorwaarden voor het borgen van de veiligheid van het gebruik van bijproducten uit de biodieselproductie.

Het PDV verwacht het uitwisselbaar maken van GMP+ met het Duitse kwaliteitssysteem QS in 2008 af te ronden. Consequentie zal zijn dat het aantal Duitse deelnemers aan GMP+ zal teruglopen. In 2007 nam het aantal deelnemers aan GMP+ overigens wereldwijd toe tot ruim 9.500. De (retributie)tarieven voor deelname aan GMP+ blijven gelijk aan die van 2007. Het PDV-bestuur voert daarmee de eerder geplande verhoging met 20 procent niet door.

Meer informatie over het werkplan 2008 en de bijbehorende begroting is te vinden op de site www.pdv.nl onder tabblad Organisatie en dan via Bestuur, Bestuursstukken, bijlage OB-07-67.