Gemeente Capelle a/d IJssel

Berichten uit het college

Datum: 06-11-2007

Nummer: 39

Op dinsdag 6 november 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Overeenkomsten voor het verhalen van planschadekosten Wanneer er een wijziging van een bestemmingsplan plaatsvindt of ontheffing van een bestemmingsplan wordt verleend, kunnen belanghebbenden in de omgeving daar schade van ondervinden. Zij kunnen dan een verzoek om planschadevergoeding (art. 49 WRO) bij de gemeente indienen. Sinds 2005 mag de gemeente die schade afwentelen op initiatiefnemers van de bouwontwikkeling die een verzoek om een bestemmingsplanwijziging indienen. Het college heeft ingestemd met het verhalen van planschadekosten door het sluiten van planschadeovereenkomsten met verzoekers om planologische medewerking. Het college heeft daarvoor een model-planschadeverhaalsovereenkomst vastgesteld. Tot slot heeft het college besloten pas te starten met vrijstellingsprocedures (art 19 1 of 2 WRO) of bestemmingsplanherzieningen nadat met de initiatiefnemer een planschadeverhaalsovereenkomst is gesloten.

Kwartiermakers vorming Welzijnsclusters
Het college heeft de notitie aanpak clustervorming vastgesteld. In de notitie worden 4 clusters omschreven: zorg, sport, cultuur en welzijn. Voor de clusters welzijn en cultuur worden twee kwartiersmaker aangesteld; om kwartier te maken en draagvlak te creëren. Reden voor de clustering is de behoefte van de gemeente aan een eenduidige gespreks- en contractpartner voor het welzijnsveld. Nu zijn er veel kleine gesubsidieerde vrijwilligersorganisaties, dat onder meer voor een versnipperd aanbod van voorzieningen zorgt. Ook is een zekere schaalgroote wenselijk, bijvoorbeeld in geval van (Europese) aanbestedingen.

Conceptnota Doorstart armoedebeleid Capelle aan IJssel Het college heeft het concept raadsvoorstel en -raadsbesluit tot het vaststellen van de nota Doorstart armoedebeleid Capelle aan den IJssel 2007-2010 vastgesteld. De doelstelling van het armoedebeleid is financiële armoedebestrijding en het wegnemen van de financiële en materiële barrières voor participatie. Ook ligt prioriteit bij het tegengaan van het niet-gebruik en het verhogen van de effectiviteit van de bestaande voorzieningen. Er wordt gevolg gegeven aan de aanbevelingen van de Rekenkamer op het gebied van het afbakenen van de doelstellingen en het monitoren van de effectiviteit van het armoedebeleid. Tevens heeft het college ingestemd met het voor 2 jaar aanstellen van een coördinator Armoedebeleid voor 0,5 fte. De raad wordt voorgesteld de daarvoor benodigde financiële middelen ten laste te brengen van het saldo Armoedefonds.

Programma en overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2008 Het programma en overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2008 is in principe door het college van B&W vastgesteld. Er zijn voor dit programma in totaal 35 aanvragen ingediend. Hiervan worden 15 aanvragen opgenomen in het programma 2008. Twintig aanvragen zijn geweigerd en geplaatst op het overzicht 2008. Dit principebesluit wordt voor overleg aangeboden aan het Onderwijsplatform. Daarna wordt een definitief besluit genomen.

Vrijstelling van gebruik voor dierenkliniek 'Oostgaarde de Bergen' Het college heeft het ontwerpbesluit voor het legaliseren van de dierenkliniek Oostgaarde de Bergen aan de Woldberg 102 vastgesteld. Het gebruik van deze woning als dierenkliniek is in strijd met het bestemmingsplan maar het college kan daar vrijstelling voor verlenen. Uit het ontwerp blijkt dat de dierenkliniek goed inpasbaar is. Het college heeft daarom besloten de vrijstellingsprocedure van het bestemmingsplan 'Oostgaarde 1999' (art 19, lid 2 WRO) te starten en indien er geen zienswijzen worden ingediend het hoofd van de afdeling Stedelijke Ontwikkeling te mandateren de vrijstelling te verlenen.

Gunning tijdelijke ijsbaan
Het college heeft vastgesteld dat het aanbod van de Stichting Capelse Winter voldoet aan de selectie- en gunningscriteria. Op basis van deze conclusie is besloten de organisatie van de tijdelijke ijsbaan te gunnen aan de Stichting De Capelse Winter.

Verzoek handhavend optreden tegen schutting Silkeborg Een bewoner van de Silkeborg vindt dat de nieuw geplaatste schutting bij zijn buren strijdig is met de hiervoor verleende bouwvergunning. Het college concludeert dat de schutting wel is gebouwd overeenkomstig de vergunning en besloot niet handhavend op te treden.

(Her)benoeming en ontheffing van bestuursleden Stichting Openbaar Primair Onderwijs Het college heeft het conceptraadsvoorstel en -besluit vastgesteld voor het (her)benoemen en ontheffen uit de functie van bestuurslid van de Stichting Openbaar primair Onderwijs Capelle-Krimpen.

Adviescommissie Verkeer en Vervoer
Het college heeft besloten de adviezen van de AVV uit het verslag van 16 oktober 2007 over te nemen. Onder meer is het volgende besloten: . Er in de planvorming rond de ontsluiting van het gemeentewerfterrein aan de Groenendijk vanuit te gaan dat de kruising Couwenhoekseweg-Groenendijk een voorrangskruising wordt. Daarbij zal het verkeer van de Couwenhoekseweg voorrang krijgen. De Groenendijk zal worden ingericht als 30 km/uur zone; . Het huidige beleid van ontheffingen voor bijzonder transport wordt voortgezet. Dat betekent in de praktijk dat alleen bijzonder transport naar bouwterreinen in aanmerking komt voor ontheffing. De Fietsersbond had verzocht om geen ontheffing te verlenen aan lange en zware vrachtwagens (25 meter lengte); . Er zullen een aantal palen geplaatst worden aan de Pastel om hinder door geparkeerde auto's voor de bevoorrading van het Schippersinternaat tegen te gaan.

Invulling vacatures VNG
Het college stemt in met het advies van de VNG-adviescommissie over de invulling van een aantal bestuurlijke vacatures. De VNG is de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. Burgemeester Joke van Doorne zal deze stem uitbrengen als stemgemachtigde vertegenwoordigster voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Dit doet zij tijdens de algemene ledenvergadering van de VNG op 12 november 2007.

Gunning Europese aanbesteding vaste en mobiele telefonie Het college heeft besloten de opdracht voor vaste telefonie te gunnen aan Esprit Telecom. Voor mobiele telefonie wordt de opdracht gegund aan Vodafone. Met beide aanbieders zal een Nadere Overeenkomst worden gesloten


---