Gemeente Zoetermeer

Uitbreiding aanpak onrechtmatige bewoning

Het college van B&W gaat onrechtmatige bewoning nog verder aanpakken. Door de gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) te vergelijken met die van de woningcorporatie wordt geprobeerd illegale bewoning op te sporen. Een jaar geleden maakte de gemeente bij wijze van proef samen met woningcorporatie De Goede Woning een start met de aanpak. Deze samenwerking is succesvol gebleken en daarom breidt de gemeente de aanpak uit naar de andere twee Zoetermeerse woningcorporaties Vestia en Vidomes.

De gemeente heeft met de drie Zoetermeerse woningcorporaties prestatieafspraken gemaakt voor de periode van 2006 t/m 2009. Onderdeel hiervan is de inzet om illegale bewoning terug te dringen en te voorkomen. Er is sprake van onrechtmatige bewoning wanneer een woning zonder medeweten en uitdrukkelijke toestemming van de corporatie wordt doorverhuurd aan derden. De huurder heeft dan meestal zijn hoofdverblijf niet meer in die woning en handelt daarmee in strijd met het huurreglement. De gemeente en de woningcorporatie hebben beiden belang bij een rechtvaardige verdeling van woonruimte in de stad. Zeker omdat er nog lange wachttijden bestaan voor sociale huurwoningen.

Registratie van gegevens van inwoners in de gemeentelijke basisadministratie is bepalend voor de verstrekking van diverse subsidies en uitkeringen en het opleggen van diverse aanslagen en belastingen. Daarom kan vergelijking met deze gegevens een efficiënt middel zijn om onrechtmatige bewoning op te sporen. De toegepaste methode is niet nieuw, ze wordt bijvoorbeeld al met succes toegepast in Rotterdam en Delft. Bovendien is deze constructie goedgekeurd door het ministerie van BZK en het College Bescherming Persoongegevens. Zij zien toe op het correcte gebruik van uitwisseling van persoonsgegevens.

Een bijkomend voordeel van de samenwerking is dat potentiële bewoners voortaan niet eerst bij de gemeente een uittreksel GBA hoeven te halen (en betalen) om er vervolgens mee naar de woningcorporatie te gaan. Men kan nu direct bij de corporatie terecht.