Gemeente Zoetermeer

Project Afvalmanagement afgerond

Het college van B&W stelt de raad voor het project `Afvalmanagement' af te ronden. Dit project was bedoeld om de hoeveelheid gescheiden afvalstromen in Zoetermeer te vergroten.

Uit de eindrapportage blijkt dat zowel bij de ondergrondse containers van de gestapelde bouw als bij de minicontainers laagbouw sprake is van een duidelijke daling van de mate waarin aan afvalscheiding wordt gedaan. Deze afname is er niet bij de ondergrondse containers bij de hoogbouw. In 2006 was er zelfs weer een stijging te zien, voor in het geval van papier en textiel.

De uitkomsten van de sorteeranalyses laten relatief grote veranderingen zien. Op basis van de uitkomsten van de sorteeranalyse zou geconcludeerd worden dat er per inwoner meer gescheiden afval ingezameld wordt. De daadwerkelijk behaalde inzamelresultaten laten zien dat dit niet het geval is. Alleen de inzameling van papier toont een duidelijke stijgende lijn. Bij glas en GFT is er zelfs een afname te zien in het inzamelresultaat.

Duidelijk is dat de gestelde streefwaarden niet zijn gehaald. Dit betekent niet dat het project Afvalmanagement is mislukt. In de eerste plaats beschikt Zoetermeer over een goed functionerend, laagdrempelig (ondergronds) inzamelsysteem waarmee iedere burger in de gelegenheid is om het afval weg te brengen. Ten tweede is er in Zoetermeer geen achteruitgang, met uitzondering van glas en GFT, te zien in de inzameling van gescheiden huishoudelijk afval.