Ingezonden persbericht


Persbericht

Maak de gemeente toegankelijker voor doven en slechthorenden

De gemeente Amsterdam hoort voor iedereen toegankelijk te zijn, ook voor doven en slechthorenden. Met de invoering van de nieuwe zorgwet WMO zullen zij in veel gevallen moeten aankloppen bij de gemeente voor ondersteuning of informatie, maar de toegankelijkheid van de gemeente is nog verre van optimaal. De gemeente moet dan ook met creatieve oplossingen komen om in ieder geval zorgloketten beter toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden. Dat zegt de Amsterdamse D66-fractie, die vandaag voorstelde ieder zorgloket uit te rusten met een webcam die een doventolk op afstand mogelijk maakt.

D66-duoraadslid Hans Korff: "Amsterdam telt zo'n 3000 doven en slechthorenden. Met een eenvoudig middel en tegen relatief weinig kosten kunnen we ervoor zorgen dat gemeentelijke informatie en ondersteuning aan de balie ook voor hen goed toegankelijk is. Ze kunnen dan gewoon terecht bij het zorgloket in de buurt, en een doventolk op afstand zorgt dan via de webcam voor de vertaling."

D66 diende haar voorstel in tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar. De sociaal-liberalen onderstrepen het belang van een efficiënte en toegankelijke gemeente voor Amsterdammers. Korff: "Er valt sowieso nog veel te winnen als het gaat om de dienstverlening van de gemeente, denk alleen al aan de openingstijden. Doven en slechthorenden hebben het nog extra moeilijk, en dus is het van belang om in Amsterdam, dat zo graag een Topstad wilt zijn, met creatieve oplossingen te komen.

Voor meer informatie:



Ingezonden persbericht