Nieuw-Apostolische Kerk in Amsterdam-Osdorp weer geopend


AMSTERDAM, 20071108 -- Sinds woensdag 7 november 2007 is de Nieuw-Apostolische Kerk aan de J. Braakensiekhof 1 te Amsterdam weer geopend. De eerste kerkdienst zal er op zondag 11 november 2007 weer worden gehouden. Het kerkgebouw werd op vrijdag 26 oktober 2007 op last van de lokale autoriteiten gesloten, omdat er een door hen gewenste brandmeldinginstallatie ontbrak.

In diverse berichten in de media werd de indruk gewekt dat de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland, eigenaar van het kerkgebouw, brandveiligheidsvoorschriften overtreden zou hebben, onder andere bij monde van de heer W. Looman, verantwoordelijke stadsdeelwethouder in het stadsdeel Osdorp. Bezoekers van haar kerken zouden in direct gevaar zijn gebracht en in onveiligheid verkeren. Deze beweringen wil de kerk met klem tegenspreken, daar waar zij juist hoge prioriteit geeft aan het naleven van de geldende wettelijke regels ten aanzien van brandveiligheid. In dit geval zijn er in de afgelopen jaren na overleg met de lokale autoriteiten diverse verbeteringen doorgevoerd ten aanzien van de brandveiligheid.

Zo is er bijvoorbeeld gecertificeerde, en daarmee brandveilige, vloerbedekking aangebracht en is de noodbewegwijzering grondig aangepast. Het enige punt waar de kerk en de lokale autoriteiten nog geen overeenstemming over hadden bereikt, was het installeren van een brandmeldinginstallatie met een directe verbinding met de Amsterdamse brandweer. Elders in Nederland blijkt er soepeler met dergelijke eis te worden omgegaan. Bovendien zal deze eis waarschijnlijk binnen afzienbare termijn zelfs komen te vervallen. Tegen deze achtergrond is de kerk het overleg met de lokale autoriteiten ingegaan. Er was echter geen enkele medewerking te bespeuren van hun zijde om op een enige manier tot een redelijke oplossing te komen. Een verzoek van de kerk om een goed alternatief systeem te laten installeren met een directe verbinding met een particulier brandbeveiligingsbedrijf, dat echter beduidend goedkoper zou zijn, is nog niet beantwoord. De kerk had op voorhand laten weten dat zij gedurende het overleg te allen tijde het door de lokale autoriteiten gewenste brandmeldinginstallatie kon laten installeren, maar bij voorkeur het standpunt van de brandweer wilde afwachten. De lokale autoriteiten zijn aan dit aanbod volledig voorbij gegaan en hebben tot sluiting van het kerkgebouw besloten met een aanzegging van minder dan 24 uur. Vanaf het begin van het overleg stond er een installatiebedrijf paraat om over te gaan tot directe installatie mocht dat uiteindelijk toch noodzakelijk zijn. Afgelopen week is de installatie van de gewenste voorzieningen afgerond en kon het kerkgebouw na goedkeuring van de brandweer hierna weer worden opengesteld.


- EINDE PERSBERICHT -





Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland