Architectuurprijs voor Suikersilo's van Sugarcity (Halfweg)


HAARLEM, 20071001 -- De herontwikkeling van twee suikersilo's op het SugarCity terrein in Halfweg (de voormalige CSM Suikerfabriek) is beloond met de Benelux Aluminium in Renovatie Award 2007. De uitreiking vond onlangs plaats in het Aluminiumcentrum in Houten. De award werd uitgereikt door Elco Brinkman, de voorzitter van Bouwend Nederland. Uit 28 renovatieprojecten met aluminium is `Silo's/SugarCity' door een onafhankelijke jury verkozen tot de allerbeste van de Benelux in de categorie utiliteitsbouw en kantoren. Het project is nu automatisch genomineerd voor de Europese Award. De winnaar wordt op 7 november 2007 bekendgemaakt tijdens de vakbeurs BATIMAT in Parijs.

Metamorfose tot modern kantoorgebouw
De twee markante suikersilo's hebben een ware metamorfose ondergaan en zijn omgetoverd tot kantoorruimte. Beide gebouwen hebben een compleet vernieuwde gevel. De betonnen kernen van de silo's zijn voorzien van ruitvormige ramen met aluminium kaders en een spectaculaire, zonwerende beglazing. Uit het juryrapport: `Het project is uniek door de vorm van de silo's en de bekleding ervan met speciaal ontwikkelde recht- en kromlopende aluminium beplatingen. De ruitvormige ramen geïntegreerd in de ronde gevels is een interessante problematiek.' Bij de herontwikkeling werken vier partijen nauw samen: Cobraspen Vastgoedontwikkeling, architect Soeters Van Eldonk, aannemer Nuys en gevelbouwer Sorba Projects.

SugarCity: herontwikkeling industrieel erfgoed
Met de sluiting van de CSM Suikerfabriek is een groot gebied beschikbaar voor herbestemming. In opdracht van Cobraspen en de Gemeente Haarlemmerliede is het masterplan SugarCity opgesteld dat uitgaat van het behoud van waardevolle industriële gebouwen. Er wordt een rijke mix aan functies voorgesteld zodat er een levendig gebied ontstaat dat vrij toegankelijk is voor iedereen. In hoofdzaak bestaat het programma uit leisure (megabioscoop, casino, jachthaven, horeca), detailhandel en kantoren.

Het terrein wordt stapsgewijs ontwikkeld. De suikersilo's zijn vanaf het eerste kwartaal 2008 klaar voor gebruik. Gemikt wordt op een internationaal handelscentrum en creatieve ondernemers in onder meer mode, architectuur, communicatie en design, die zich aangetrokken voelen tot het unieke en het authentieke karakter van het terrein. De silo's liggen pal aan de A200 en vormen een landmark naast Schiphol. SugarCity ligt op enkele kilometers van Amsterdam.





Ingezonden persbericht