Sociaal Plan Welzijn aan het IJ op de tocht: medewerkers in de kou


AMSTERDAM, 20071107 -- Nadat de medewerkers van Welzijn aan het IJ een aantal weken geleden te horen kregen dat hun baan gaat verdwijnen staat de uitvoering van het Sociaal Plan, dat hen moet ondersteunen bij het zoeken naar ander werk, op de tocht. Stadsdeel Zeeburg dreigt de financiële lasten van het plan niet voor haar rekening te nemen als Welzijn aan het IJ niet alle juridische procedures staakt.

Sociaal Plan

Om te voorkomen dat de medewerkers in de kou staan en met ingang van 1 januari letterlijk op straat staan heeft Welzijn aan het IJ, samen met ABVAKABO FNV, een Sociaal Plan opgesteld. Voor de financiering van dit Plan vonden de afgelopen weken gesprekken plaats tussen het Stadsdeel Zeeburg en Welzijn aan het IJ. In tegenstelling tot commerciële bedrijven of organisaties is het voor instellingen die met subsidies werken nagenoeg onmogelijk om hiervoor reserves op te bouwen.

Stadsdeel Zeeburg was dan ook logische partner in dit gesprek; in de eerste plaats als subsidieverstrekker en daarnaast als oprichter van Welzijn aan het IJ, drie jaar geleden. Ook is het stadsdeel verantwoordelijk voor de beslissing het welzijnswerk openbaar aan te besteden en niet meer te gunnen aan Welzijn aan het IJ. Hierdoor zijn de werknemers van Welzijn aan het IJ in deze situatie terecht gekomen.

Eis: Staken van alle juridische procedures

Bij acceptatie van de financiering rond de uitvoering van het Sociale Plan stelde het Stadsdeel tien voorwaarden. Deze werden door Welzijn aan het IJ op één na ingewilligd.
Waar het om de eis "staken van alle Juridische procedures" gaat, vindt het bestuur Welzijn aan het IJ dat onacceptabel.
Met een uitgebreide motivering liet zij dat desgevraagd in een verklaring aan wethouder Jan Hoek weten.

Patstelling; geen financiering van Sociaal Plan?

Wethouder Jan Hoek bleef echter vasthouden aan de clausule, zo bleek gisteravond. Tijdens een bestuurlijk overleg werd deze voorwaarde wederom gemeld als cruciaal voor de financiering.
Als gevolg daarvan verliet Welzijn aan het IJ zonder financiële toezegging het overleg.
Marcel Deijl, directeur Welzijn aan het IJ: "Dit kunnen we niet accepteren. Het Stadsdeel heeft met deze aanbestedingsprocedure en bezuinigingen een uitzonderlijke weg bewandeld, die zorgt voor het einde van onze organisatie en die een ongekende onzekerheid voor medewerkers en bewoners met zich meebrengt. Dat vraagt naar onze mening om een juridische toets; kan dit allemaal? En is daarbij wel correct gehandeld door het Stadsdeel? Het financieel bijdragen aan het sociaal plan, dat erop gericht is om onze medewerkers te helpen bij het vinden van ander werk, staat volledig los van die juridische toets. Dit is er ten onrechte bijgehaald door wethouder Hoek. Het Sociaal Plan is niet bedoeld om "rust te kopen" voor het Stadsdeel; het is bedoeld om rust te brengen voor medewerkers. Daarbij voorkomt het sociaal plan ingewikkelde en langdurige procedures van medewerkers tegen hun ontslag. Het is niet meer dan logisch dat het Stadsdeel de medewerkers tegemoetkomt die door eigen toedoen van het Stadsdeel aan de Zeeburgerdijk worden gezet.
Ik begrijp dan ook niet waarom Hoek zo nadrukkelijk voor deze patstelling heeft gekozen in het gesprek."

Steunbetuigingen

ABVAKABO FNV en MO groep (brancheorganisatie Maatschappelijk ondernemers) melden inmiddels het besluit van Welzijn aan het IJ te steunen. Ook zullen zij bij de Rekenkamer een verzoek tot onderzoek rond de aanbesteding neerleggen.
De vakbond geeft verder aan, haar juridische koers bij te willen stellen, als de uitvoering van het Sociaal Plan onmogelijk blijkt. Zij zal dan via alle mogelijke juridische wegen de belangen van de medewerkers alsnog veilig trachten te stellen.





Welzijn aan het IJ