Ingezonden persbericht


persbericht PUG-prijs 2007

PUG-Prijs 2007 voor kunstenaar Sebastiaan Verhees

Namens het Provinciaal Utrechts Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen (PUG) reikt prof. dr. J.F.G. Vliegenthart, woensdag 7 november de PUG-prijs 2007 uit aan Sebastiaan Verhees.

Als schilder toont Sebastiaan Verhees het soort bouwsels dat vrijwel iedereen herkent als 'opvangcentrum'. Opvangcentra zijn non-plaatsen. Het zijn geen huizen en het zijn geen gevangenissen. Het zijn plaatsen die aan moeten zetten tot vertrek, liefst zo snel mogelijk. Verhees gebruikt dit indringende beeld, de plaatsen die velen het hoofd om doen draaien om niet te hoeven zien wat daar gebeurt. Hij vertaalt deze indringende beelden in vorm, kleur en een behandeling van verf en doek die elke kijker confronteert met het materiaal.

Sebastiaan Verhees studeerde in 2005 af aan de HKU en vervolgde zijn studie aan de KHB Weissensee Academy in Berlijn en bij De Ateliers te Amsterdam. Verhees exposeerde op diverse plaatsen in Duitsland en Nederland en is al enkele malen genomineerd voor prijzen op het gebied van de beeldende kunst. Daarnaast schrijft essays en geeft hij lezingen op zijn vakgebied.

De PUG-prijs bestaat uit een bedrag van ^ 2.500 en een door de Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst vervaardigde penning. Voor de PUG-prijs 2007 kwamen in aanmerking projecten van studenten van de tweede fase van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht (HKU) die tussen januari 2003 en december 2006 tot stand zijn gekomen. De jury van de PUG-prijs bestond dit jaar uit Pauline Terreehorst (voorzitter), Jos Groenier, Jeroen Hermkens, Dinant Krouwel en Willem Wander van Nieuwkerk

Voorafgaand aan de prijsuitreiking houdt prof. dr. Frits van Oostrom een voordracht over

"De Canon van Nederland". In de lezing zal hij een kijkje geven achter de schermen bij de totstandkoming van de canon en ingaan op de toekomst ervan.

Uitreiking PUG-Prijs 2007

7 november 2006, 20:00 uur.

Aula Academiegebouw, Domplein, Utrecht.




Ingezonden persbericht