Grontmij

Grontmij NV



Grontmij ondersteunt transitie naar aardgas- en biogasnetwerk Stockholm, Zweden

In de zomer van 2009 moeten 90.000 huishoudens die verbonden zijn met Stockholms gasnetwerk gereed zijn voor de overgang van gas op basis van naphtha/light petroleum naar aardgas en biogas. Grontmij kreeg van Fortum Värme opdracht voor de begeleiding van de transitie en voor het projectmanagement van de vervanging van gastoestellen. Het contract heeft een waarde van 5,4 miljoen euro.

Grontmij werkte samen met Alyata aan de productie en analyse van gegevens die nodig zijn voor de transitie. Hiervoor werden alle aangesloten huishoudens en gastoestellen geïnventariseerd. De inventarisatie bracht aan het licht dat slechts een beperkt aantal huishoudens hinder zal ondervinden van de transitie en dat de meeste gastoestellen die gemaakt zijn na 1972 niet vervangen hoeven te worden. Ruim 16.000 gastoestellen zullen wel vervangen moeten worden door moderne apparatuur.

âDe transitie is een belangrijke verbetering op milieugebied en wordt in een kort tijdsbestek wordt doorgevoerd. Een efficiënte organisatie is de sleutel voor een succesvolle uitvoering van dit project. En dat is juist de kracht en expertise van onze ervaren projectleiders,â zegt Ulf Palmblad, directeur van Grontmij in Zweden.

âGrontmij heeft samen met Alyata efficiënt de logistieke uitdaging voor het maken van de inventarisatie ter hand genomen. We willen daarom graag samen met Grontmij de vervanging van de gastoestellen uitvoeren,â zegt Håkan Schyl, projectmanager bij Fortum Värme dat deels in eigendom is van de stad Stockholm.

De transitie zal niet alleen het milieu verbeteren dankzij een verminderde emissie en het gebruik van duurzame energie, maar is ook economisch voordeliger. De prijs van het nu nog met behulp van olie geproduceerde gas wordt onder andere sterk beïnvloed door stijgende olieprijzen en milieubelastingen.

Het vervangen van gastoestellen is deze herfst begonnen. De toestellen zullen per district vervangen worden; een operatie die naar verwachting in juli 2009 voltooid zal zijn. Volgens planning zal in 2010 aardgas en biogas door het Stockholmse gasnetwerk kunnen stromen.

De Bilt, 7 november 2007

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
* Leif Bertilson, Division Manager Grontmij Project Management, T
+46 (0)10 480 16 36.
* Grontmij NV, Nico van der Schuit, secretaris van de vennootschap, T +31 (0)30 2207539.

Grontmij wil de beste lokale dienstverlener zijn voor advisering, management, engineering en contracting van projecten in bouw, infrastructuur, milieu, water, energie en industrie. Zo creëren onze medewerkers waarde voor onze klanten en aandeelhouders en dragen zij bij aan een duurzame woon-, werk- en leefomgeving.