Raad van de Europese Unie

14670/07 (Presse 254) 1

RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 6 november 2007
14670/07 (Presse 254)
P 97/07
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de uitroeping van de noodtoestand in Pakistan

De EU is uiterst bezorgd over het uitroepen van de noodtoestand in Pakistan en de opschorting van de grondwet en de fundamentele vrijheden door president Musharraf op 3 november. Zij herhaalt met nadruk dat het van belang is dat vrije en eerlijke verkiezingen worden gehouden op het geplande tijdstip, en dat het civiel bewind en de volledige eerbiediging van de mensenrechten worden hersteld, met inbegrip van de onafhankelijkheid van rechterlijke macht en de vrijheid van de media. De EU is bijzonder bezorgd over de berichten over talrijke aanhoudingen van leiders van politieke partijen, advocaten, journalisten, verdedigers van de mensenrechten en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld.
De EU neemt met belangstelling nota van de verklaring van premier Aziz dat de verkiezingen zoals gepland in januari zullen plaatsvinden en hoopt dat de noodzakelijke voorwaarden worden gecreëerd voor het waarborgen van vrije en eerlijke verkiezingen. De EU erkent dat de vrede en de veiligheid in Pakistan bedreigd worden, doch gelooft dat stabiliteit en ontwikkeling alleen door democratie, eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat tot stand kunnen worden gebracht.
14670/07 (Presse 254) 2
NL
Derhalve roept de EU de regering van Pakistan thans op dringend actie te ondernemen om: i) de grondwet te herstellen; ii) de noodzakelijke voorwaarden te creëren om zoals gepland in januari vrije en eerlijke verkiezingen te waarborgen; iii) alle politieke gevangenen, met inbegrip van de leden van de rechterlijke macht, alsmede de speciale VN-rapporteur inzake vrijheid van godsdienst of overtuiging, mevrouw Asma Jahangir, vrij te laten; iv) ervoor te zorgen dat de toezegging van de president om vóór 15 november ontslag te nemen als stafchef van het leger wordt vervuld; v) energiek te ijveren voor verzoening met de politieke oppositie; en , vi) de restricties voor de media te versoepelen. Tegelijkertijd roept de EU alle betrokken partijen op zich terughoudend op te stellen en samen te werken aan een vreedzame en democratische oplossing.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom