WeerOnline waarschuwt voor harde windstoten en hoge golven

08/11/2007 15:57



Weeronline B.V.



De komende 24-uur krijgt Nederland te maken met zeer harde windstoten en golven tot mogelijk 10 meter hoog. De combinatie van een stormachtige wind op de Noordzee en buien kunnen voor problemen gaan zorgen. En dan met name tijdens de ochtendspits van vrijdag. In grote delen van Nederland worden inmiddels de dijken bewaakt.

De gemiddelde golfhoogte neemt in de loop van de avond en nacht toe tot ongeveer 5 meter op vrijdagmiddag. De maximale golfhoogte neemt toe tot ongeveer 8-9 meter. Een enkele golf zou boven de 10 meter uit kunnen komen en dat is zeer uitzonderlijk op de Noordzee. Deze golven worden ook wel een freak-wave genoemd.

Vannacht neemt de wind verder toe en wordt het ook verder landinwaarts oppassen. Aan zee staat er een noordwestenwind met windkracht 8, mogelijk soms zelfs even windkracht 9, een echte storm. Er kunnen windstoten voorkomen tot 100 km/u aan zee en 80 km/u in het binnenland. "Met name de combinatie van buien en een harde wind op 1 tot 2 kilometer hoogte in de atmosfeer kunnen zorgen voor zeer verraderlijke en harde windstoten", volgens meteoroloog Johnny Willemsen van WeerOnline.





http://www.weeronline.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (