Voedingcentrum


Koffie verhoogt cholesterol, maar verzadigd vet meer

8 november 2007

In veel media staan recentelijk berichten over de slechte invloed van koffie op het cholesterolgehalte. Dit naar aanleiding van een onderzoek van de Consumentenbond. Koffie kan inderdaad het cholesterolgehalte verhogen, maar deze invloed is gering in vergelijking met bijvoorbeeld het eten van producten met teveel verzadigd vet.

Het gaat in dit geval om ongefilterde koffie, bijvoorbeeld gezet in een cafetière of uit een bepaald soort (âfresh brewâ) automaat zonder papieren filter. Dit is maar een klein deel van de koffie zoals die in Nederland wordt gebruikt. Deze koffie verhoogt het cholesterolgehalte licht (met circa 2 procent).

Cafestol
In ongefilterde koffie zitten de stoffen cafestol en kahweol. Deze zijn verantwoordelijk voor de stijging van het cholesterol in het bloed. Koffie die is gezet met een papieren filter is veilig voor het cholesterolgehalte, omdat deze stof grotendeels achter blijft in de filter.

Wie zijn cholesterolgehalte laag wil houden doet er goed aan vooral te letten op een gezonde en gevarieerde voeding met weinig verzadigd vet en veel voedingsvezel. Dit heeft een veel sterker (gunstig) effect op het cholesterol in het bloed en het risico van hart- en vaatziekten dan cafestol.