CDA Rotterdam


24-12-2007

Algemene beschouwingen

Algemene beschouwingen CDA
(bij begrotingsbehandeling 8 november 2007)

Wat wilt u eerst horen, het goede nieuws, of het slechte nieuws ? Wellicht een vreemde opening voor een relaas als dit. Maar toch, zoals alles voor en nadelen heeft, een zonnige zijde en een schaduwzijde, de medaille twee kanten en verzint u nog maar een paar open deuren. Zo heeft ook de voortgang van het bestuursplan twee kanten die wij willen belichten.

In het belang van de boodschap die wij als CDA willen communiceren, en dit is een woord wat u even vast moet houden. In het belang van de boodschap zullen wij de kritiek netjes omlijsten met complimenten.

In de septembereditie van het blad `Vlek' werden de fractievoorzitters gevraagd een terugblik te geven op Paradie Overschie. Onder de titel ` Overschie op zijn best, en dat drie dagen lang', schreef het CDA onder andere :

Paradie Overschie heeft gedaan wat het beloofde. En meer dan dat. Overschiese burgers kregen een leuk feestprogramma met voor elk wat wils, en ze kregen inzicht in wat er in Overschie zelf allemaal aan verenigingen en activiteiten bestaat. Zo werd de sociale samenhang in Overschie onderstreept en versterkt, en dat was ook de bedoeling. Het bleek daarbij ook dat de burgers, jong en oud, zèlf dit initiatief enorm waardeerden en enorm vrolijk meededen. Dat was iets waarop misschien gehoopt was, maar niet per se gerekend.

Als Overschies politicus moet je soms een dikke huid hebben als de mensen tegen je aanmopperen. Maar voortaan kun je op dat soort momenten ook even terugdenken aan de vrolijk deinende massa in het Sidelingepark.

Voorzitter, vooral de laatste alinea had achteraf voorspellende waarde. Want inderdaad, binnen de kortste keren ging de toon weer naar `normaal' hier in Overschie, en dat is toch vooral: mopperen op wat er niét in orde is.

Als thema voor deze bijdrage willen wij daarom aansluiten bij het thema wat de CDA-fractie in de gemeenteraad van de stad ook heeft uitgekozen: `Mag het wat positiever?'

Terugblik twee jaar

Want wij ZIJN positief. Nu er bijna twee jaar van de bestuursperiode opzit, en we dus nog bijna twee jaar te gaan hebben, begint het CDA steeds positiever over de bestuurskracht in Overschie te worden. Wij zijn ronduit verheugd dat wij deel uit maken van deze ambitieuze coalitie, en wij denken inmiddels ook dat de plannen die gemaakt zijn inderdaad gerealiseerd kunnen worden. Voeg daarbij nog minister Vogelaar die als een goede fee nog wat extra komt helpen. Al met al denken wij dit bestuur de geschiedenis kan ingaan als een bestuur dat in Overschie daadwerkelijk wat voor elkaar heeft gekregen. Overigens wil ik daarbij graag een compliment maken aan de oppositie die zich gewoonlijk zakelijk en sportief opstelt. Wij gunnen u, als oppositie, daarbij ook van harte een succes. Ik denk dan met name aan de succesvolle afronding van Bambigate, of in gewoon Nederlands, de geslaagde verhuizing van onze herten naar Pernis. Kort een goed, eigenlijk bent u als bestuur ook wel gezegend met een coalitie en een oppositie die zich bijzonder kritisch, doch constructief opstellen.

Overkoepelende doelstelling
Als overkoepelende doelstelling willen wij als CDA noemen een sterk en saamhorig Overschie , een Overschie dat verbindt en verbindend is, dat oog heeft voor alle Overschieenaren en de geest van het dorpse en knusse Overschie weet vast te houden. Graag komen we dan nog even terug op de identiteit van Overschie zoals die in het bestuursplan is opgenomen. Daarin wordt gesproken van `een bruisende voorstad van Rotterdam die zijn dorpse karakter heeft behouden.'. In dat `én-én' ligt voor ons de identiteit besloten. Wij houden van het dorpse karakter. Maar dat betekent naar onze mening ook dat er een dorpse samenleving van mensen bestaat, met kinderen op scholen en klanten in de winkels. Wij denken soms dat `dorps' wordt uitgelegd als een soort conservatisme, alles houden zoals het is. Terwijl wij ook dat `bruisend' nastreven - met nieuwe ontwikkelingen die daarvoor nodig zijn.

Als kleinere fractie moet je natuurlijk ook het hele beleidsveld trachten te bestrijken. Toch hebben wij ons enkele concrete doelen gesteld die wij heel belangrijk vinden als CDA voor Overschie. Als we in concrete doelstellingen spreken die de CDA-fractie zich voor deze bestuursperiode heeft gesteld dan zijn dat:


1. Realisering van het winkelcentrum `De Hoge Schie'.
2. Een oplossing voor de Maranathakerk, en kleinpolderzuidwest.
3. Verplaatsing van de Regenboogschool

4. Invoering, en een positief effect, van de Wet maatschappelijke opvang, de WMO

Voordat ik deze doelstellingen naloop even een kritische noot. Het is toch niet helemaal wat je hoopt, dat de onderwerpen van een jaar geleden nog steeds net zo actueel zijn. Maar goed


1. Realisering van het winkelcentrum `De Hoge Schie'.

Wij waarderen de inspanningen die het bestuur zich getroost om het winkelcentrum te laten ontstaan. Zoals al eerder gezegd,

Wij denken dat de totstandkoming van de Hoge Schie een belangrijke mijlpaal voor deze raadsperiode is. Wij hebben op dit moment geen concrete vragen, wij zullen het deelgemeentebestuur steunen bij de hobbels die nog op het pad komen. Wij hebben nota genomen van de pogingen om het project alsnog tegen te houden, daarbij overigens min of meer gesteund door een oud-voorzitter Eger, en wij kunnen alleen maar hopen dat de pogingen tot niks leiden. Wij willen hier een mooi en modern winkelcentrum en wij vinden dat gekwetste ego's daarvoor moeten wijken. Er zijn trouwens ook genoeg andere burgers voor wie niet alles alleen maar positief is en die wél bereid zijn hun eigen belang opzij te zetten voor het algemeen Overschies belang. Zo kan het ook (Marco/Kees- ik denk hier aan dokter Bender die inkijk in hun huis krijgen na de laatste aanpassing van de parkeeringang). Wel voelen wij ons genoodzaakt aan te geven dat wij pas gerust zijn als de realisatie een feit is. Te vaak worden wij verrast door nieuwe onvoorziene ontwikkelingen. Daarbij willen wij een beroep doen op een voortdurend proactieve houding van de verantwoordelijk bestuurder en vooral een proactieve communicatie. Daar is hij weer, communicatie.

Wij hopen overigens ook dat U erin zult slagen Overschiese ondernemers in het winkelcentrum te krijgen.

In dit verband blijven wij wel wat vragen over de vereniging Ondernemend Overschie. Wij hopen dat er een impuls van het nieuwe winkelcentrum uitgaat. En hierin zien wij graag de concrete plannen van het DB tegemoet om dit te bereiken. Sterker nog, wij denken graag mee in die plannen.


2. Een oplossing voor de Maranathakerk.

Belangrijk is ook de Maranathakerk- wij hechten eraan dat de procesgang geen tweede Hoge Schie wordt, waar het volgens sommigen zestien jaar heeft geduurd om te komen waar we nu zijn. De Maranathakerk-lokatie is een markant punt in Overschie, er zijn belangstellenden om op die plek een gebouw te ontwikkelen, er is behoefte aan het type woning en bedrijfsruimte dat daar gedacht is. Vanzelfsprekend zal een oplossing moeten passen in het omliggende straatbeeld, en wij hopen dat hierover constructief overleg met nabijwonende bewoners mogelijk is. Maar voor ons staat voorop dat wij in deze raadsperiode iets tot stand willen laten komen. De signalen die we krijgen zijn de laatste tijd bemoedigend, we hopen dat we niet teleurgesteld worden. Maar ook hier vragen wij alertheid. We kennen allemaal het spreekwoord, een goed begin is het halve werk. Dus ook op dit dossier is een inhaalslag wenselijk.

Meer algemeen is er in Overschie nog een wereld te winnen als het gaat om het leefbaarder maken van leefomgeving. Het CDA wil het komend jaar zeker ontwikkelingen zien ten aanzien van nieuwe woningen, verbeteren woningenbestand, aanpak Abtsweg en Kleinpolder ZuidWest. Met de toezeggingen van de minister, ook op het gebied van de regelgeving, alsmede de gesprekken die thans gaande zijn op het gebied van regelgeving en ontwikkelingen rond A4 Noord en A13/16 moét er progressie komen voor Overschie. Het bestuur had bij de coalitievorming grote ambities, en heeft deze nog, met de ontwikkelingen als voornoemd moet er in de komende 2½ jaar een groot aantal projecten tot stand komen; als het nú niet lukt, dan lukt het nooit. Bestuur: stel ons niet teleur. Roep het van de daken, communiceer met instanties, timmer aan de weg. U straalt uit dat u het kunt, welnu, doe het dan!

Omdat deze doelstelling beide op het gebied van de ruimtelijke ordening liggen, waar het CDA zoals bekend de bestuurder NIET levert, nog een complimentje tot besluit: wij zijn blij dat de weekmarkt inderdaad spoedig wordt verplaatst.


3. Verplaatsing van de Regenboogschool.

De verplaatsing van de Regenboogschool is ook zo'n dossier waarvan de `gewone' burgers niet begrijpen waarom het zo lang duurt. Wij zijn erg blij dat ook hier de hobbels uit de weg lijken te zijn, en we ondersteunen van harte portefeuillehouder Van der Meer die hiermee zijn bestuursperiode glans kan verlenen. Wij zijn blij dat U als `kampioen' de diverse partijen kunt beïnvloeden en indien nodig bevechten, en we vertrouwen op een goede afloop.


4. Invoering, en een positief effect, van de Wet maatschappelijke opvang, de WMO

Wij constateerden laatst dat Overschie wat de WMO betreft misschien last heeft van de wet van de remmende voorsprong. Overschie werd nauwelijks genoemd in het overzicht dat de stad had gemaakt over WMO-initiatieven, en dat terwijl wij goed op streek zijn en ook de werkrelatie met Thermiek weer normaal en gezond hebben gemaakt. Wij constateerden laatst dat het probleem in de communicatie zit, en we hopen dat de bestuurder erin zal slagen in de toekomst de zaken goed voor het voetlicht te krijgen. In dit verband zal de loketfunctie die het deelgemeentekantoor ons inziens moet krijgen wel belangrijk zijn.

In vogelvlucht enige andere dingen die voor het CDA van belang zijn:


5. voortzetting Paradie - wij zien graag die doorgezet worden


6. gratis sport - heel goed plan, wel aandacht nodig voor de verenigingen en hun vrijwilligers, niet denken dan alles vanzelf gaat. Daarbij is het goed te realiseren welke effecten een gericht sportbeleid kan hebben op andere maatschappelijke problemen.


7. verkeersproblematiek- we geloven dat met het verkeersplein onder aan de Spaanse brug een proeve tot bekwaamheid is afgelegd en we vertrouwen dat dit meer belooft voor de echte invoering van het VCP.


8. Groenbeleid - hier hebben we volgens ons ook een communicatieprobleem - in de beeldvorming lijkt het alsof er voornamelijk kaalslag is, terwijl in realiteit er meer vele bomen bijkomen.

In samenvatting, wij denken dat het bestuur enorm op de goede weg is, en dat de meeste problemen die wij zien, en nu voor het laatst weer het woord, communicatieproblemen en geen echte problemen zijn.

Dank u.