Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Een schone buurt

De bovenstaande kop is voor veel bewoners een belangrijk thema. Dat werd nog eens duidelijk gemaakt bij een Wijkcontactbijeenkomst in de H-buurt op 26 september jl.

De aanwezige bewoners voelden mij en mijn collega-bestuurders aan de tand over hun leefomgeving. De openbare ruimte en reiniging waren deze avond prominente onderwerpen. De kritiek was niet mals. De genoemde verbeterpunten wilde ik graag met eigen ogen zien. Daarom heb ik de bewoners die avond voorgesteld om met hen door de buurt te lopen. Huis-aan-huis zijn vervolgens alle bewoners uitgenodigd om deel te nemen aan de schouw.

Op maandag 5 november jl. zijn we op pad gegaan. Met een groep van ruim 30 bewoners heb ik een kritische blik geworpen op de openbare ruimte. Naast bewoners liepen medewerkers van het stadsdeel, woningcorporaties en de buurtregisseur mee. De bewoners maakten goed duidelijk wat ze graag veranderd zien. Genoemd zijn onder meer grotere prullenbakken en een betere afscherming van de aanbiedplekken voor grof vuil. Daarnaast kwam de rol van de milieupolitie ter sprake (werken zij ook s' avonds en in het weekend?) en is de werking van de ondergrondse vuilcontainers met het de huisvuilpas meermalen genoemd. Op een aantal plekken kwamen we grof vuil tegen zoals bankstellen, Tv-toestellen en bouwmateriaal, dat niet goed was aangeboden.

Iedereen in de buurt ontvangt in december een verslag met geconstateerde gebreken en suggesties van de schouw. Tevens zullen de door het stadsdeel voorgestelde oplossingen hierin worden opgenomen. Daar waar het kan zullen punten snel worden verholpen. Soms vergt het wat meer tijd, maar dat zullen we dan ook aangeven.

Mijn algemene constatering is dat het lastig is in deze buurt om het helemaal schoon te houden. Met de regelmaat van de klok (dus ook ´s nachts) wordt er afval gedumpt op plekken waar het niet hoort. Daar valt nauwelijks tegenop te werken door de medewerkers van het Milieutechnisch Bedrijf. En mensen laten in veel gevallen niet hun adres achter, waardoor het voor de Milieupolitie ook niet altijd mogelijk is om de dader te achterhalen. En overigens is het zo dat de agenten van de Milieupolitie regelmatig van de vroege ochtend tot diep in de avond in de buurt te vinden zijn. En ook in het weekend wordt er gewerkt, zo leerden wij van de aanwezige agenten.

Aan de andere kant moeten we ook eerlijk zijn over de ontwikkeling die de H-buurt heeft doorgemaakt de afgelopen jaren. Veel bewoners die al langer in de buurt wonen, herinneren zich nog de tijden dat het niet veilig was om onder de flats te lopen vanwege het gevaar dat afval naar beneden werd gegooid. Bij tijd en wijle was het echt een bende. Die tijd hebben we achter ons gelaten. Dat werd ook wel duidelijk bij de schouw.

Ik heb een groot aantal bewoners ontmoet die voor de H-buurt opkomen. Daar kunnen we als stadsdeel alleen maar trots op zijn. Zo werken we samen aan een schone en leefbare omgeving.

Emile Jaensch
Portefeuillehouder Beheer & Milieu