Woonbond


09-11-2007

Tienduizenden moeten huurtoeslag inleveren

Ongeveer 55.000 mensen moeten de huurtoeslag van vorig jaar ten dele of geheel terugbetalen. Zon vijftienduizend mensen moeten meer dan duizend euro teruggeven. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris van Financiën De Jager (CDA) aan de Tweede Kamer. Het probleem wordt mede veroorzaakt door de ruime bevoorschotting waartoe begin 2006 is besloten, toen bleek dat veel huurders te weinig of helemaal geen huurtoeslag ontvingen.

Een betalingsregeling is mogelijk, maar in principe dient een schuld binnen twee jaar te worden terugbetaald. Het minimumbedrag daarbij is 20 per maand. De toezegging van voormalig minister Zalm (financiën) dat geen rente hoeft te worden betaald over teveel ontvangen toeslag, wordt slechts ten dele waargemaakt. De ontvanger hoeft inderdaad geen heffingsrente te betalen, de rente over het bedrag dat over 2006 teveel is ontvangen. Maar wel moet invorderingsrente worden betaald. Dat betekent dat de huurtoeslagontvanger rente over de schuld moet gaan betalen vanaf het moment dat de betalingstermijn is verstreken. Dat is twee maanden na ontvangst van de brief (definitieve beschikking) waarin staat dat er geld moet worden terug betaald

Een akelig addertje onder het gras bij de heffingsrente is dan ook nog dat de betrokken huurtoeslagontvanger aan de bel moet hebben getrokken. Hij moet hebben gemeld dat hij teveel toeslag kreeg, of daar op zijn minst vragen over hebben gesteld. Heeft hij dat niet, dan valt hij niet onder de vrijstelling en moet de heffingsrente worden betaald. Of de vrijstelling van de heffingsrente na 31 december blijft gelden is nog onzeker.

De Woonbond maakt zich ernstig zorgen over de situatie. Woordvoerder Roseboom: "We verwachten dat hierdoor veel mensen in de knel komen. De meeste huurtoeslagontvangers hebben al heel veel moeite om rond te komen. Maar het zal het moeilijkst worden voor de huurtoeslagontvangers voor wie het een volslagen verrassing is dat men teveel huurtoeslag heeft gekregen."