Gemeente Gouda


Lichte stijging belastingen Gouda (9-11-2007)

Het college van Gouda stelt de gemeenteraad een lichte stijging van de belastingen voor van gemiddeld 3%. Dit doet zij in een voorstel aan de raad om de belastingverordeningen aan te passen. De parkeertarieven stijgen met 0,10 per uur. Dit omdat de gemeenteraad heeft vastgelegd dat het parkeren kostendekkend moet zijn. Het college stelt voor de toeristenbelasting af te schaffen.

De belastingverordeningen hebben onder andere effect op de woonlasten. Deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten. De waarde van woningen en niet-woningen is ook het afgelopen jaar weer gestegen. Het college stelt voor de tarieven voor onroerende zaak belasting (OZB) te verlagen zodat de opbrengst voor de gemeente alleen toeneemt met de inflatie. Het tarief voor afvalstoffenheffing blijft gelijk. De komende jaren wordt veel geïnvesteerd in het vernieuwen van de riolering in de stad. Daarom stijgen de rioolrechten naar 137,40 voor gebruikers en 84,- voor eigenaren. Per saldo betekent dit dat de totale woonlasten door dit voorstel gemiddeld stijgen met ongeveer 3%.

De afschaffing van de toeristenbelasting heeft te maken met het convenant jeugdwerkloosheid. De hotelbranche heeft aangegeven te kijken naar de mogelijkheden om extra stageplaatsen te creëren voor leerlingen die in Gouda een horecagerichte opleiding volgen. Op deze manier biedt de branche een tegenprestatie met een maatschappelijk effect voor de afschaffing van deze belasting.

De hondenbelasting is in 2008 81,- voor de eerste hond. Heeft iemand meer honden, dan betaalt hij voor hen 102,60 per jaar. De kwijtschelding voor de hondenbelasting vervalt. Parkeren wordt 10 eurocent per uur duurder. Op de gemeentelijke parkeerterreinen Klein Amerika en Schouwburg betaalt u vanaf 1 januari maximaal 7,- per dag. Op de Vossenburchkade is dit maximaal 6,-. De tarieven voor vergunninghouders veranderen niet.

De raad behandelt het voorstel 28 november in een verkennende vergadering en neemt er 12 december een besluit over.