KNHS


Behoefte aan meer Ruiter- en menroutes in Nederland 9 november 2007

BAARN (KNHS) Op het fraaie landgoed Kasteel Groeneveld in Baarn organiseerde de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie op 7 november het symposium Toegang te paard. Het doel van deze dag: Toegang te paard in het landelijk gebied promoten bij terreinbeheerders is ruimschoots gehaald. De dagvoorzitter mw. Clémence Ross ( bestuurslid KNHS) concludeerde aan het einde van de dag dat er voldoende draagvlak is voor een gemeenschappelijke aanpak van de groeiende behoefte aan paardensportmogelijkheden in het landelijk gebied. De KNHS zal hierin het initiatief nemen.

Er is behoefte aan meer veilige en mooi gelegen ruiter- en menpaden en routes. Voor alle duidelijkheid: de paardensport kent 450.000 actieve beoefenaars waarvan zon 80 procent er regelmatig op uit trekt voor een buitenrit. Dit is goed voor 17 miljoen buitenritten per jaar. De medewerking van terreinbeheerders waaronder particuliere terreinbeheerders en de overheid is hard nodig voor uitbreiding, verbetering en onderhoud van het ruiter- en menpadennetwerk.

Voor de terreinbeheerders die medewerking willen verlenen aan het ruiter en menpadennetwerk gaf het symposium in een viertal workshops, verzorgd door de Grontmij, Federatie Particulier Grondbezit, Wandelplatform, Stichting Recreatie en de KNHS informatie over financiering, aansprakelijkheid, inrichtingsmogelijkheden, oplossen van barrières en toekomstvisie van het ruiter- en menpadennetwerk.

Veiligheid, aansprakelijkheid en de financiële kant van de zaak bleken belangrijke issues voor velen, zeker voor hen die particuliere gronden eventueel openstellen voor gebruik door derden. Mogelijkheden over hoe kostendekkend te werken werden gezien in bijvoorbeeld slim gebruik te maken van subsidies en samen te werken onder andere op het gebied van marketing.

Duidelijk kwam naar voren dat veel (particuliere) grondeigenaren de financiële en meedenkende rol van de overheid te beperkt vinden. De uitvoering van de nota Paard en Landschap van LNV werd dan ook als zeer gewenst ervaren. De Stichting Recreatie is momenteel bezig met een onderzoek naar het vraag en aanbod van ruiter en menpaden in Nederland. Aan de hand van dit onderzoek zal de komende tijd worden ingezet op sluitend fijnmazig netwerk van paden voor de paardensporter.

Want zoals KNHS voorzitter Martien van de Heuvel in zijn uitnodiging voor het symposium schrijft: De paardensport is niet voor niets onlosmakelijk met de natuur verbonden.