Ingezonden persbericht


Persbericht

Landelijke primeur op gebied van Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) voor 8 gemeenten in Kop van Noord-Holland

Anna Paulowna Den Helder Harenkarspel Niedorp Schagen Wieringen Wieringermeer en Zijpe

Alle wettelijk aan te leveren informatie is beschikbaar via de website van Noorderkwartier

Schagen, 29 oktober 2007 - Acht gemeenten in de Kop van Noord-Holland beleven op 9 november aanstaande een landelijke primeur. Op die dag voldoen de gemeenten via een speciale website, en ruim voor de deadline van 1 januari 2008, aan de wettelijke verplichting om wachtlijstcliënten te informeren over hun plaats op de wachtlijst. Gemeenten zelf kunnen via de website nagaan wat de status is van het al dan niet volledig volmaken van de taakstelling WSW die door het Rijk aan de gemeente is opgelegd. Elke WSW-cliënt kan door het ingeven van een aantal unieke gegevens toegang krijgen tot de site. Hij of zij ziet dan alleen de informatie die op hem- of haarzelf van toepassing is. Noorderkwartier, partner op het gebied van de administratie van de uitvoering van de WSW, heeft de website gerealiseerd.

"Normaal gesproken zou dit voor iedere gemeente een omvangrijke operatie zijn, zowel in technische, als in inhoudelijke zin. Door samen te werken en Noorderkwartier in te schakelen besparen alle betrokken gemeenten veel tijd en geld. Het project laat tevens zien dat lokale overheden in samenwerking met partners zeer efficiënt en innovatief kunnen werken", aldus de heer Kragt, wethouder van Sociale Zaken van de gemeente Den Helder.

Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2008 wettelijk verplicht om wachtlijstcliënten te informeren over hun plaats op de wachtlijst. Ook is elke gemeente per 1 januari 2008 verplicht inzicht te geven in het aantal WSW-cliënten dat in dienst is bij de Sociale Werkvoorziening en in het aantal WSW-banen dat de gemeente jaarlijks moet realiseren. Op deze wijze kan de wachtlijstcliënt zien of de gemeente voldoende doet om hem of haar een baan aan te bieden in de Sociale Werkvoorziening. Gemeenten zelf kunnen via de website nagaan wat de status is van het al dan niet volledig volmaken van de taakstelling WSW die door het Rijk aan de gemeente is opgelegd. Elke WSW-cliënt kan door het ingeven van zijn geboortedatum, zijn postcode, zijn huisnummer en zijn sofi-nummer, toegang krijgen tot de site. Hij of zij ziet dan alleen de informatie die op hem- of haarzelf van toepassing is. De gegevens van alle andere WSW-cliënten zijn overeenkomstig de privacywetgeving geanonimiseerd

De gemeenten Anna Paulowna, Den Helder, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Wieringen, Wieringermeer, en Zijpe hebben de wettelijke deadline niet afgewacht, maar hebben de informatie reeds per 9 november 2007 beschikbaar.

Jan van Hooff, directeur Noorderkwartier N.V. hierover: ''Noorderkwartier en de acht gemeenten werken al geruime tijd samen op het gebied van de administratie van de uitvoering van de WSW. Deze website is een logische volgende stap in deze samenwerking. Behalve voor de WSW-cliënten maakt de site ook een democratische controle op de uitvoering van de WSW door de gemeenteraad mogelijk. Dat wij nu al aan de wettelijke verplichting van het Rijk voldoen, geeft aan dat we in de Kop van Noord-Holland proactief en professioneel met de Wet Sociaal Werkvoorziening omgaan. Uiteraard met als doel om de mensen met een WSW-indicatie weer aan het werk te helpen."