GroenLinks

Open de grens tussen Armenië en Turkije

Open de Turks-Armeense grens 7 november 2007

Op initiatief van de Europese Groenen is een studie gemaakt over de Turks-Armeense grens, die sinds 1993 gesloten is. De studie bevat belangrijke argumenten voor het openen van de grens. Woensdag 7 november werd de studie gepresenteerd in het Europees Parlement.

De studie werd toegelicht door Burcu Gültekin-Punsmann en Nicolas Tavitian, twee van de schrijvers, die verbonden zijn aan het onafhankelijke onderzoeksinstituut TEPSA. De voorzitters van de Turkije-delegatie en de Zuidelijke Kaukasus-delegatie van het parlement, respectievelijk Joost Lagendijk van GroenLinks en Marie Anne Isler Béguin van de Franse Groenen, waren bijzonder tevreden met het rapport. Lagendijk beloofde de aanwezigen de conclusies van de studie in Ankara en Jerevan te verspreiden.

Vergelding
Turkije heeft de grens veertien jaar geleden gesloten als vergelding voor de Armeense aanvallen op buurland Azerbeidzjan. De Turken voelen zich verwant aan de Azeri en waren bovendien bezorgd om de grote aantallen vluchtelingen die als gevolg van de aanval naar Turkije vluchtten. Daarnaast heeft Armenië, tot ergernis van Turkije, de huidige grens niet officieel erkent.

Armenië grenst niet aan zee. De verbinding met Turkije was een belangrijke en levendige handelsroute. Momenteel is het afhankelijk van transport door Georgië of Iran voor import en export. De sluiting van de grens heeft de Armeense economie geschaad, maar is ook niet goed voor de ontwikkeling van Oost-Turkije. Het heeft Turkije in politieke zin ook niets opgeleverd: het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan is nog altijd niet opgelost, terwijl Turkije niet langer de rol van bemiddelaar kan spelen.

De weg naar heropening
De hele regio zou economisch voordeel hebben bij het heropenen van de grens. Bovendien zou de heropening leiden tot enige ontspanning in de zeer geladen verhoudingen in deze regio. Daarom moet Turkije de grens eenzijdig openstellen, volgens de auteurs van de studie. Vervolgens moeten normale diplomatieke relaties worden aangeknoopt, waarbij Armenië de grens erkent. Vervolgens kunnen Turks-Armeense projecten zoals universitaire uitwisseling en samenwerking tussen overheden een sfeer van vertrouwen scheppen. Uiteindelijk moet de lange gezamenlijke geschiedenis van Turken en Armeniërs dan gezamenlijk onderzocht worden, die op dit onderwerp is van bittere conflicten. Van beide kanten moet het negatieve beeld genuanceerd worden.

De rol van Europa
Ook de EU kan een positieve rol spelen, menen de onderzoekers. Mits de EU de toetredingsonderhandelingen met Turkije serieus doorzet, kan het de verwachting uitspreken dat Turkije de grens heropent. Armenië zou in ruil voor Europese steun de grens moeten erkennen. Hiernaast kan de EU ook gezamenlijke projecten kunnen financieren, bijvoorbeeld op het gebied van toerisme.

De Europese bemoeienis is natuurlijk ook eigenbelang. De EU heeft er baat bij dat conflicten aan haar grenzen worden opgelost. Dit brengt langdurige vrede en grotere welvaart. Bovendien kan de EU, als grote speler op het wereldtoneel, het zich niet veroorloven afzijdig te blijven.

Zie ook:

* dossier Turkije en EU-lidmaatschap