Senternovem


09-11-2007 | Concrete samenwerkingsideëen na watertechnologiemissie Israel

Van 28 tot en met 31 oktober organiseerde SenterNovem een missie naar Israel op het gebied van watertechnologie. De missie sluit goed aan bij de internationale ambities van het innovatie programma watertechnologie van het Ministerie van Economische Zaken. 13 Nederlandse innovatieve bedrijven en kennisinstellingen gingen mee met deze succesvolle missie.

Israel heeft veel te bieden als het gaat om watertechnologie. Het land kenmerkt zich door grote droogte en beperkte zoetwaterbronnen. Om toch de 7 miljoen inwoners te voorzien van vers drinkwater en te zorgen voor een goede land en tuinbouw is investeren in watertechnologie een speerunt in Israel. Geen wonder dat Israel een uitstekende kennispositie heeft opgebouwd als het gaat om watertechnologie. Nederland en Israel kunnen elkaar versterken als het gaat om hoogwaardige R&D. Reden dus om een missie te organiseren op dit land.

De missie is georganiseerd door SenterNovem, de Israelische ambassade in Den Haag, de Nederlands-Israelische KamerKamer van Koophandel, de Nederlandse ambassade in Tel Aviv en het NWP. Daarnaast heeft SenterNovem nauw samengewerkt met het Israelische Matimop. Beiden zijn actief binnen het Eureka netwerk.

Een van de belangrijkste onderdelen van de missie is het matchmaking programma.

Bij matchmakings worden Nederlandse innovatieve bedrijven en kennisinstellingen in contact gebracht met partners uit het buitenland. De deelnemers kijken tijdens een reeks kennismakingsprekken van 3 kwartier of zij iets voor elkaar kunnen betekenen en of samenwerking mogelijk is. Het doel is technologische samenwerking stimuleren bij R&D-projecten, waarbij de Nederlandse partij financiële ondersteuning kan krijgen via SenterNovem.

De matchmakingmissie, onder leiding van Arie Kraaijeveld, bestond uit een delegatie met dertien Nederlandse deelnemers. Naast de matchmaking zijn ook contacten opgedaan tijdens de WATEC, een grote internationale beurs en conferentie op het gebied van watertechnologie. Op de laatste dag van de missie waren er site visits naar o.a. Ben Gurion University en Shafdan, een grote waterzuiveringsplant bij Tel Aviv.

De deelnemers aan de missie zijn erg enthousiast over de gesprekken die gevoerd zijn en er is direct al gesproken over concrete samenwerkingsprojecten. Niet alleen de Israelische contacten zijn waardevol, ook tussen de Nederlandse deelnemers onderling zijn uitstekende contacten ontstaan. Deze missie is een eerste aanzet voor verdere toekomstige samenwerking met Israel.