Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 9 november

Fryslân, 09-11-2007 o Politieberichten van donderdag 8 november 07.00 uur t/m vrijdag 9 november 07.00 uur.

Leeuwarden: diefstal flatbed-container
De politie onderzoekt een diefstal vanaf een bedrijfsterrein aan de Adonisweg. In de nacht van dinsdag op woensdag werd vanaf dat terrein een zogeheten flatbed-container weggenomen. Het betreft een houtkleurige container van 2,45 bij 6,00 meter die op het chassis van een vrachtwagen geplaatst kan worden om groot materiaal mee te vervoeren. De schade bedraagt circa 2.000 euro. Aangifte werd gedaan door een 45-jarige inwoner van Leeuwarden.

Terherne: politie onderzoekt diefstal motoren
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van twee motoren in de nacht van woensdag op donderdag uit een garagebox aan het Syl. De motoren konden worden weggenomen nadat de garagebox vermoedelijk met een valse sleutel was geopend. Het betrof twee zogeheten zelfbouw Harley Davidson motoren. Eén motor is rood en heeft een opvallend brede tank, een lange voorvork en een brede achterband. Verder is de motor voorzien van een breed stuur en lange uitlaatpijpen en het kenteken MP-51- TS. De andere motor is metallic grijs en voorzien van een speciale prikkeldraad beschildering. Verder heeft de motor vijfpunts spaakwielen, een lichtblauw zadel en een breed stuur. Het kenteken is MD-DS-79. De 37-jarige eigenaar uit Terherne deed aangifte.

Joure: diefstal uit woning
De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan Op de Bouwen. De inbraak is donderdagochtend gepleegd. Men kwam binnen door de achterdeur open te breken. Er werden enkele sieraden en wat buitenlands geld gestolen. De braakschade bedraagt enkele honderden euros. Aangifte is gedaan door een 50-jarige Jouster.

A6: 116 voertuigen gecontroleerd, 33 bekeuringen
De politie heeft donderdag overdag een verkeerscontrole gehouden op de Rijksweg A6 bij De Wiel en De Lanen. Motorrijders haalden de te controleren voertuigen van de weg en brachten ze naar de twee controleplaatsen. De controle werd uitgevoerd door in totaal 24 medewerkers, zowel van politie Fryslân, zoals het Regionaal Milieuteam en Bureau Verkeersongevalsanalyse, Douane, Inspectie Verkeer en Waterstaat en de provincie Fryslân. Er werd gecontroleerd op de verkeerswetgeving, milieuwetgeving (afval en gevaarlijke stoffen), brandstof (rode diesel) en eurovignetten. In totaal werden 116 voertuigen, waaronder koelautos en vrachtwagens die gevaarlijke stoffen vervoerden, gecontroleerd. Er werden 33 processen-verbaal opgemaakt. Vijfmaal gerelateerd aan gevaarlijke stoffen, zoals een onjuist vervoersdocument en geen juiste bebording, negenmaal voor verkeersovertredingen, zoals afvallende lading, geen gebruik van een tachograaf en overschrijding van de maximumhoogte en -lengte. Verder werd 14-maal bekeurd voor het ontbreken van het eurovignet en tweemaal voor het gebruik van rode diesel.

Sneek: ongeval met drank in het spel
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige automobilist uit Hommerts. Op de Lemmerweg, net voorbij de rotonde met de Van Frieswijklaan, raakte een auto in een slip. Hierna schoot de auto naar de middenberm, waar enkele bebakeningsborden omver werden gereden en de auto uiteindelijk tegen een lantaarnpaal tot stilstand kwam. Volgens de melder waren de twee inzittenden er vandoor gegaan. Na een zoekslag werd de 22-jarige bestuurder, een inwoner van Hommerts, in de omgeving van de Gajus Nautastraat aangehouden. De man kreeg proces-verbaal voor het verlaten van de plaats van een ongeval. Ook bleek de man te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 360 ug/l. Omdat de grens bij een beginnend bestuurder 350 ug/l is, werd ook het rijbewijs van de verdachte ingevorderd.

Sneek: verkeerscontrole
De politie heeft donderdagochtend gecontroleerd op snelheid op de Stadsrondweg Zuid. Hier is een tijdelijke snelheidsmaatregel van kracht van 50 km per uur in verband met werkzaamheden. Er zijn 29 bekeuringen uitgedeeld. De snelste overtreder, een inwoner van Hilversum (leeftijd onbekend), reed 97 km per uur.

Oudehaske: mobiele hennepkwekerij met 960 plantjes opgerold De politie heeft donderdagmiddag in twee bedrijfsunits aan de Denemarkendreef een inval gedaan. Hier werden twee mobiele hennepkwekerijen aangetroffen. In de twee bedrijfsunits stonden twee trailers opgesteld. De trailers zijn dubbelassig en circa 20 meter lang. In beide trailers werden 480 plantjes elk aangetroffen. De politie startte een onderzoek naar aanleiding van enkele
stroomstoringen in een transformatorhuisje op het industrieterrein Businesspark Friesland West. Hier ontstond op het industrieterrein accuut brandgevaar door de extreme spanningspieken.
Deze storingen, die sinds enkele dagen werden geconstateerd, werden veroorzaakt door illegale stroomafname in de twee bedrijfsunits aan de Denemarkendreef. Tijdens de inval werden geen personen aangetroffen, wel twee uiterst professionele kwekerijen. De apparatuur en de planten zijn door Omrin vernietigd, de trailers zijn in beslag genomen en door een berger afgevoerd.

De trailer met daarin een mobiele hennepkwekerij

De 480 hennepplantjes in de trailer

Akkrum: inbraak zeecontainers
De politie onderzoekt een inbraak in twee zeecontainers, die stonden op de parkeerplaats bij de Ulbe Twijnstrawei. Van beide containers waren de sloten geforceerd. Gestolen is een flink aantal elektrisch gereedschap. Aangifte is gedaan oor een 37-jarige inwoner van Akkrum. De technische recherche zal een onderzoek instellen, ook zal een buurtonderzoek worden gehouden.

Leeuwarden: diverse verkeerscontroles
De politie heeft donderdagmiddag drie kwartier gecontroleerd op sluipverkeer bij de Coornhertstraat. In totaal 10 automobilisten kregen een bekeuring. s Avonds is een uur gecontroleerd op fietsverlichting in de omgeving van de Tweebaksmarkt, 12 fietsers kregen een bekeuring. In de omgeving van de Voorstreek zijn zes autos bekeurd omdat ze op de stoep parkeerden, achtmaal voor het parkeren bij een parkeerverbod en driemaal voor fietsen in een
voetgangersgebied.

Appelscha: alcoholcontrole
De politie heeft donderdag in een uur tijd 50 automobilisten gecontroleerd op alcohol op de Vaart Noordzijde. Geen van de automobilisten bleek te veel te hebben gedronken.

Leeuwarden: aanrijding
De politie heeft vrijdagochtend aan aanrijding afgehandeld op de Harlingerstraatweg. Een 28-jarige automobilist uit Leeuwarden reed van Marssum naar Leeuwarden. Omdat het wegdek vochtig was en de snelheid behoorlijk verloor de automobilist de controle in de eerste bocht na de oprit, vanaf de rechterrijbaan. De auto botste tegen de vangrail, tolde een aantal keren en kwam tot stilstand in de bosjes in de rechterberm. Het voertuig raakte totaal vernield, de bestuurder liep slechts een bloedneus op.