PERSBERICHT

Oranje prolongeert wereldtitel

Zeist 10 november 2007 - Het Nederlands korfbalteam heeft in het Tsjechische Brno de wereldtitel geprolongeerd. Na de wedstrijden in de voorronden, schakelde Oranje in de halve finale gastland Tsjechië uit met 22-9. De finale werd zoals verwacht gespeeld tegen zuiderbuur België. Nederland ging de wedstrijd in als favoriet en maakte die rol meer dan waar. Halverwege stond een 11-2 ruststand op de borden, na zestig minuten korfbal was de eindstand 23-10.

Nederland begon erg sterk aan de wedstrijd, speelde een hoog tempo in de eigen aanval en kon op die manier het spel goed organiseren. De aanval van België werd sterk onder druk gezet door het sterke verdedigende werk van Oranje in de paalzone. De Belgen hadden erg veel moeite om een aanspeelpunt te creëren onder de paal en het geval van een schot waren de Nederlanders erg sterk in de rebound, zodat de zuiderburen veelal korte aanvallen kenden. Nederland liep daarom snel uit naar een 5-0 voorsprong. Pas na dertien minuten konden de Belgen wat terugdoen; 5-1, maar in de eerste helft bleven zij steken op slechts 2 goals, een sublieme prestatie van het Nederlands team. De rust werd bereikt met een 11-2 stand.

In de tweede helft had Nederland ruimte om vrijuit te spelen, wat resulteerde in een aantal prachtige combinaties en goals van onder andere Michiel Gerritsen en André Kuipers. Bij 15-4 was het verzet van de Belgen definitief gebroken. Oranje ging wat meer risico nemen om balbezit te krijgen en zo kregen de Belgen de kans om nog een aantal goals te maken, Nederland kwam hierdoor echter niet meer in gevaar, het kon het Tsjechische publiek trakteren op korfbal van wereldklasse. De wedstrijd eindigde met een 23-10 eindstand. Michiel Gerritsen werd topscorer in de finale met 8 goals en werd uitgeroepen tot speler van het toernooi.

Het Nederlands team heeft op dit WK een prestatie van wereldformaat neergezet. Door het uitgebreide voorbereidingsprogramma was het team sterker dan ooit. Fysiek waren de spelers in topconditie, tactisch was het spel volledig uitgekristalliseerd en de techniek was tot in de puntjes verzorgd. Het Nederlands team zal zeker geen gas terugnemen om een WK spannend te houden. "We nemen onze sport serieus en dan kun je niet anders dan de beste te willen zijn en jezelf iedere keer weer te verbeteren. Dat hebben we met dit voorbereidingstraject zeker gedaan en hiermee geven de richting aan die andere landen ook op moeten met hun sport. Nederland is hiermee toonaangevend in de wereld en alleen op deze manier kun je andere korfballanden motiveren om ook het beste uit zichzelf te halen", aldus bondscoach Jan Sjouke van den Bos.