Gemeente Duiven


Persbericht: Mantelzorg & de praktijk

---

De gemeenten Duiven en Westervoort staan voor de uitdaging een goede vorm voor mantelzorgondersteuning te realiseren, waardoor mantelzorgers in goede gezondheid nog vele jaren hun belangrijke en onmisbare zorg en liefde kunnen investeren in hun naasten die ziek zijn. Om het mantelzorgbeleid te ontwikkelen wordt de inbreng van mantelzorgers gevraagd. Door middel van de zogenaamde panelmethode willen de gemeenten inzicht krijgen in de ervaringen, wensen, behoeftes en knelpunten waar mantelzorgers in de praktijk tegenaan lopen.

Voor het 'panel belangenbehartiging mantelzorgers' worden mantelzorgers uit Duiven en Westervoort gevraagd. Het is de bedoeling het panel op 10 november, Dag van de Mantelzorg, met een feestelijk tintje te installeren. Het panel gaat een aantal keer per jaar praten over verschillende thema's. Werving van de panelleden gebeurt op diverse manieren en plekken: via het Loket WWZ, via het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp en ook tijdens een speciale bijeenkomst voor mantelzorgers op 6 november a.s. in zalencentrum Berendsen in Loo.

Bijeenkomst mantelzorgers
Tijdens de bijeenkomst, die georganiseerd wordt door Zorgbelang Gelderland, wordt er gepraat over ervaringen en wensen die mantelzorgers hebben. Zorgbelang Gelderland hoopt van de aanwezige mantelzorgers antwoord te krijgen op vragen als:
* Wordt u goed geïnformeerd over de voorzieningen voor mantelzorgers?

* Wat vindt u van de mantelzorgondersteuning die nu gegeven wordt? Wat mist u hierin?

* Weet u welke ondersteunende organisaties er zijn?
* Hoe verloopt de communicatie tussen u en de hulpverlener?
* Wat is uw ervaring met de indicatiestelling?
* Heeft het verlenen van mantelzorg effect op uw inkomen?
* Krijgt u genoeg erkenning als mantelzorger?
* Wat is uw ervaring met respijtzorg?

* Zijn er andere knelpunten waar u tegenaan loopt?

De bijeenkomst heeft twee (dezelfde) sessies van anderhalf uur: één om 14.00 uur en één om 19.30 uur. Deelname en koffie zijn gratis. Vervangende zorg en vervoer naar Loo kan worden geregeld via het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp Duiven-Westervoort, tel. 0316-282032. Meer informatie staat vanaf volgende week op de websites van beide gemeenten.