Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Start schuldsanering en wegwerken betalingsachterstanden BES

11 november 2007

Nederland heeft bij de Bank van de Nederlandse Antillen een aantal rekeningen geopend voor de schuldsanering en het wegwerken van betalingsachterstanden van de BES-eilanden, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het gaat in totaal om ruim 177 miljoen gulden. De President van de Bank van de Nederlandse Antillen, dr. Emsley Tromp, en staatssecretaris Ank Bijleveld (BZK), hebben zaterdag 10 november hiertoe een overeenkomst getekend bij de Bank van de Nederlandse Antillen op Curaçao.

Staatssecretaris Bijleveld (BZK) en President van de Bank van de Nederlandse Antillen, de heer Tromp, ondertekenen de overeenkomst

Met deze ondertekening komt Nederland zijn financiële verplichtingen na zoals overeengekomen in de Slotverklaring van 2 november 2006, het Overgangsakkoord van 12 februari 2007 en het Bestuursakkoord van 28 augustus 2007.

Nu de Algemene Maatregel van Rijksbestuur Financieel Toezicht bekrachtigd is voor het toezicht op de begrotingen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, kan een begin worden gemaakt met de sanering van de betalingsachterstanden van deze drie eilandgebieden. Nederland maakt nu voor de sanering van deze betalingsachterstanden van de BES-eilanden maximaal 75,8 miljoen gulden over aan de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA). Ook het aandeel van de BES in de onverdeelde Landschuld van 102 miljoen gulden wordt aangezuiverd via een rekening bij de Bank van de Nederlandse Antillen.
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties