Ingezonden persbericht

()

Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Utrecht, 11 november 2007

Europese jongeren erkennen Rotterdam als eerste Europese Jongerenhoofdstad
Resolutie Jongerenvertegenwoordigers Nationale Jeugdraad luidt nieuwe traditie in

Rotterdam mag zich in 2009 Jongerenhoofdstad van Europa noemen. Dat heeft het Europees Jeugdforum, de koepelorganisatie van Europese jongerenorganisaties, zaterdagavond in Brussel besloten. De Jongerenvertegenwoordigers van de Nationale Jeugdraad hadden hiertoe een resolutie ingediend die met grote meerderheid door de algemene vergadering van het Jeugdforum werd aangenomen. Daarmee wordt Rotterdam de eerste Europese Jongerenhoofdstad ooit. Voortaan maken ook andere Europese steden kans op deze titel.

Drie jaar geleden spraken jongeren tijdens het Europees Jeugdevenement in Rotterdam uit dat Europa naast een culturele-, ook een jongerenhoofdstad zou moeten hebben. Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam heeft dat idee vervolgens opgepikt en vroeg Rotterdam te erkennen. Jongerenvertegenwoordiger Rogier Elshout diende daarvoor een resolutie in bij het Europees Jeugdforum. Hij is blij dat de resolutie nu is aangenomen: "Hiermee is de aftrap gegeven voor een nieuwe traditie. Elk jaar zullen steden uit heel Europa strijden om deze prestigieuze titel. Jongeren bepalen voor een belangrijk deel de criteria en de uiteindelijke keuze. Steden die willen winnen, moeten dus goed naar jongeren luisteren."

Burgemeester Ivo Opstelten is trots op de erkenning: "Je kunt als stad pas echt een Jongerenhoofdstad zijn, als jongeren je zelf die titel geven."

Rogier benadrukt dat 'Jongerenhoofdstad' niet zomaar een titel is. Een stad moet zich echt onderscheiden op onderwerpen die jongeren belangrijk vinden. Jeugdbeleid is vaak beperkt tot jongeren met problemen jongeren wordt te weinig gevraagd naar hun mening hierover. Jongeren in Europa willen dat veranderen. Rotterdam geeft Europa het goede voorbeeld, vindt de Nationale Jeugdraad. Niet alleen wordt er in 2009 veel georganiseerd voor jongeren uit heel Europa. Rotterdam investeert dat jaar ook miljoenen euro's in kansen voor jongeren en ze krijgen veel te zeggen over de wijze waarop het geld wordt besteedt. Zo is er een schaduwcollege (B&W next), een loket voor jongereninitiatieven en komt er veel aandacht voor woonruimte voor jongeren. Rogier: "Rotterdam richt zich op kansen en zeggenschap voor jongeren. De Jongerenhoofdstad moet ervoor zorgen dat dat in heel Europa gewoon wordt."

De Nationale Jeugdraad is een landelijke organisatie voor en door jongeren tussen de 12 en 30 jaar. De Jeugdraad wil dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is, ook op internationaal niveau. Daarom ondersteunt zij jongerenvertegenwoordigers die namens Nederlandse jongeren spreken op topconferenties van de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Raad van Europa.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht