Gemeente Rhenen


Kadernotitie sport In Beweging

Burgemeester en wethouders van Rhenen hebben de kadernotitie sport In Beweging vastgesteld. Dit raamwerk geldt als basis voor het algehele sportbeleid van de gemeente Rhenen. Door verschillende deelnotities krijgt het sportbeleid in 2008 vorm.

Omdat beleid aan verandering onderhevig kan zijn, doelstellingen kunnen veranderen en andere keuzes gemaakt kunnen worden, zullen de notities sport geen statische, maar dynamische documenten zijn. De eerste prioriteit van 2008 zal het accommodatiebeleid zijn.

Behalve de sport op zich (accommodaties, verenigingen) bereikt de gemeente Rhenen met sportbeleid ook andere doelen. Rhenen vindt vanuit onder meer onderwijsbeleid, gezondheidsbeleid, ouderenbeleid en jeugdbeleid dat alle inwoners, ongeacht hun fysieke mogelijkheden, in staat zijn om binnen de gemeentegrenzen een sport- of bewegingsactiviteit te kunnen beoefenen.

De preventieve functie van sport is groot. Regelmatig bewegen verkleint de kans op overgewicht en hartklachten. En hierbij geldt: jong geleerd is oud gedaan. De sportdeelname bij de jeugd is een belangrijk aandachtspunt in het sportbeleid van de gemeente. Voor de jeugd is dat niet alleen de vermindering van gezondheidsrisicos. Ook het met elkaar bezig zijn, het winnen en verliezen én het incasseren van teleurstellingen helpt jeugdigen zich op termijn zelfstandig te handhaven in de maatschappij. Door jeugdigen op jonge leeftijd met sport kennis te laten maken, wil Rhenen een blijvende sportdeelname bevorderen.

Voor andere doelgroepen heeft sport ook maatschappelijke effecten. Sport is een bindende factor. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar ontmoeten. Afkomst, achtergrond of maatschappelijke functie valt weg als mensen samen sporten. De sportverenigingen zijn een bindmiddel in de gemeente en tussen bevolkingsgroepen. Deze verenigingen spelen natuurlijk een belangrijke rol bij het sportbeleid van de gemeente Rhenen.

Persbericht 12 november 2007.