Platform Biologica


Minder eczeem door biologische zuivel
12 november

Kinderen hebben ruim 30% minder kans op eczeem, als ze in hun eerste twee levensjaren overwegend biologische zuivel eten. Dit blijkt uit het omvangrijke KOALA-onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in het vooraanstaande British Journal of Nutrition. Het is de eerste maal dat een direct wetenschappelijk verband is gelegd tussen biologische voeding en menselijke gezondheid: een doorbraak.

Het KOALA-onderzoek kijkt naar de relaties tussen de gezondheid van jonge kinderen en hun genetische aanleg of levensstijl. De Universiteit van Maastricht en het Louis Bolk Instituut volgen hierbij 2764 moeders met kind vanaf de zwangerschap. Voor andere biologische productgroepen, zoals vlees, eieren, graan en groenten, werd na twee jaar nog geen duidelijk effect gevonden. De onderzoekers verwachten dat effecten van voeding duidelijker zichtbaar worden naarmate de kinderen ouder worden.

De publicatie van uitkomsten van het onderzoek in het vooraanstaande British Journal of Nutrition betekent dat er voor de eerste maal een direct verband is aangetoond tussen biologische voeding en menselijke gezondheid, dat wetenschappelijk is geaccepteerd. Eerder werden wel verhoogde gehaltes aan gezondheidsbevorderende stoffen aangetoond, zoals vitaminen en CLA's; maar daarmee was, strikt gesproken, nog geen feitelijk effect op de gezondheid bewezen. Nu dus wel.

Het beschermende effect van biologische melk op eczeemklachten kan mogelijk verklaard worden door de hogere concentraties geconjugeerd linolzuur (CLA) in biologische melk. Uit eerdere gegevens van het KOALA-onderzoek blijkt dat moeders ook een verhoogde hoeveelheid CLA in hun moedermelk hebben als zij veel biozuivel en -vlees eten. Moeders die biologisch eten, geven dus gezondere moedermelk. Meer informatie van het Louis Bolk Instituut over het onderzoek staat op www.biologische.org.

Wilt u het werk van Biologica steunen? Word dan donateur.