Academisch Ziekenhuis Groningen

Zenuwcellen kunnen hersenziekten veroorzaken

12 november 2007 Zenuwcellen blijken de veroorzakers te kunnen zijn voor verschillende hersenziekten als de ziekte van Alzheimer of Parkinson. Tot nu toe werd aangenomen dat zenuwcellen een passief slachtoffer zijn van speciale immuuncellen, de microglia. Deze laatste spelen een belangrijke rol bij ernstige verstoringen van het brein, die het begin van een hersenziekte kenmerken. Nu is gebleken dat zenuwcellen zelf ook voor hun afbraak kunnen zorgen. Dit blijkt uit een artikel van hoogleraren Medische Biologie Knut Biber en Erik Boddeke van het Universitair Medisch Centrum Groningen in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Trends in Neuroscience, dat onlangs is verschenen.

Veel hersenziekten als de ziekte van Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerose, zijn nog steeds nauwelijks behandelbaar. Zij worden veroorzaakt door of zijn het gevolg van een heftige ontsteking in het brein. Om de ziekten te behandelen, worden tot nu toe vooral pogingen gedaan om het immuunsysteem in de hersenen te remmen. Uit onderzoek van de laatste tien jaar naar de immuunsystemen is daardoor meer bekend geworden over de functies van die systemen. Het immuunsysteem in de hersenen blijkt ook een belangrijke rol te spelen in het dagelijks onderhoud van de hersenen. Hiervoor heeft het brein een speciale immuuncel, de microglia, die continu zijn omgeving screent en schade kan voorkomen. Naast deze onderhoudsfunctie spelen de microglia echter ook een belangrijke rol bij ernstige storingen van het brein. Door bepaalde prikkels uit de omgeving kan deze cel aangezet worden om schadelijke stoffen te produceren, die het begin van een hersenziekte kenmerken.

Actief
De zenuwcel is het doelwit van deze geactiveerde microglia. Tot nu toe werd de zenuwcel als een passief slachtoffer van microglia beschouwd. In het artikel in Trends in Neurosciences laten Knut Biber en collegas zien dat dit niet waar is. In het artikel gaat hij in op de recente bevindingen dat zenuwcellen een actieve en centrale rol spelen in de controle van microglia. Zenuwcellen kunnen de ondersteunende, maar ook de schadelijke functies van de microglia overnemen. Dit betekent dat ze zelf voor hun eigen afbraak kunnen zorgen. Zenuwcellen zijn daarom ook te beschouwen als ontstekingscellen. Dit betekent dat de zenuwcel zelf aan het begin staat van een hersenziekte. De zenuwcel is dus eerder als de initiatiefnemer te beschouwen, dan alleen maar als slachtoffer van schadelijke effecten van andere cellen.

Deze revolutionaire bevinding kan een impuls geven aan nieuw onderzoek naar een effectieve behandeling van hersenziekten. Dit onderzoek dient zich dan vooral te richten op de exacte werking van zenuwcellen, op manieren waarop het gedrag van zenuwcellen te beïnvloeden is en op de communicatie tussen de microglia en de zenuwcellen. De toekomstige uitkomsten van dit soort onderzoek zouden er toe kunnen leiden dat de microglia-cellen zodanig gestuurd kunnen worden, dat afbraak voorkomen kan worden. Dit onderzoek juist naar de fysiologie van het brein, kan uiteindelijk leiden tot nieuwe therapievormen van hersenziekten.

Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.