Ingezonden persbericht


Principeakkoord nieuwe cao Achmea

Achmea en de vakorganisaties hebben een principeakkoord gesloten over een nieuwe cao. De nieuwe overeenkomst loopt van 1 januari 2008 tot 1 juni 2009. De 19.000 Achmea-medewerkers kunnen rekenen op een salarisstijging van 3,25 procent per 1 juni 2008.

De nieuwe cao vormt het sluitstuk van de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden van Achmea en Interpolis (fusie eind 2005). Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de vernieuwing van het arbeidsvoorwaardenbeleid. Deze vernieuwing is verpakt in een ambitieuze innovatieagenda.

Belangrijke pijler van de innovatie is het levensfasebewust diversiteitsbeleid, dat moet voorzien in arbeidscondities die aansluiten bij de behoefte van het bedrijf en de persoonlijke werk- en leefsituatie van medewerkers. Achmea verwacht hiervan nieuwe impulsen voor de arbeidsverhoudingen. De komende twee jaar doen de universiteiten van Utrecht en Tilburg onderzoek om dit beleid verder gestalte te geven.

Onderzocht wordt ook hoe persoonlijke budgetten voor individuele medewerkers bijdragen aan verhoging van hun inzetbaarheid, bijvoorbeeld door opleiding, vitaliteit en meer evenwicht tussen gezond werken en leven te bevorderen. Tegelijkertijd wil Achmea telewerken nadrukkelijk stimuleren, omdat daar goede ervaringen mee zijn opgedaan. Ook is met de vakorganisaties afgesproken een onderzoek naar resultaatafhankelijk belonen te houden, dat volgend jaar moet uitmonden in een advies.

De nieuwe cao voorziet in 25 stageplaatsen om de arbeidsparticipatie van met name jonge allochtonen en langdurig zieken te bevorderen. Verder komt er een een diversiteitsdag, een nieuwe dag voor bijzonder verlof die kan worden gebruikt voor feestdagen als Goede Vrijdag of het Suikerfeest. Achmea introduceert ook een maatschappelijk verlof, dat mogelijk maakt dat medewerkers actief bijdragen aan vrijwilligersprojecten.

De vakorganisaties leggen het bereikte principeakkoord de komende weken voor aan hun leden. De uitslag van de ledenraadpleging wordt begin december verwacht.

Achmea is marktleider in verzekeringen in Nederland. De kracht van het concern - met merken als Centraal Beheer Achmea, Interpolis, Zilveren Kruis Achmea, Avéro Achmea en FBTO - schuilt in de verkoop via alle distributiekanalen: via Rabobanken, onafhankelijke tussenpersonen en direct (onder meer via internet).

Achmea maakt deel uit van Eureko, een toonaangevende organisatie in financiële dienstverlening met activiteiten in tien Europese landen. Het bestuurscentrum van Eureko en Achmea is gevestigd in Zeist.

-----------------------
Achmea Holding

Datum
12 november 2007

Blad
2(2)

Achmea Holding

Handelsweg 2
3707 NH ZEIST
Postbus 866
3700 AW ZEIST

Telefoon (030) 693 70 00
www.achmea.nl

Datum
12 november 2007

Voor informatie
Marco Simmers, woordvoerder

Telefoon
(06) 534 387 18

Blad

1(2)

Persbericht


---- --