Gemeente Alkemade


Behandeling begroting 2008
06-11-2007

Op maandag 12 november 2007 staat de begrotingsbehandeling op het programma van de raadsvergadering van Alkemade. Deze vergadering begint om 16.00 uur en vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

De fracties lezen hun algemene beschouwingen eerst voor, dan volgt een reactie van het college op de algemene beschouwingen, de bespreking van de begroting door de raad en de afronding. De programmabegroting van 2008 beschrijft in 6 programma's de maatschappelijke doelen die de gemeenteraad komend jaar wil bereiken inclusief de activiteiten die daarvoor ontplooid moeten worden en de financiële consequenties daarvan.

Ontwikkelingen bij de begroting 2008
Bij het opstellen van de begroting voor 2008 is rekening gehouden met noodzakelijke uitgaven voor het in stand houden van het bestaande voorzieningen niveau. Tevens zijn in de begroting oplossingen gegeven voor een aantal belangrijke nieuwe zaken die nog moesten worden geregeld. Er zijn middelen vrijgemaakt voor de investeringsbijdrage die de gemeente 15 jaar moet betalen aan de regio Holland Rijnland. Tevens is er in de huidige begroting structureel een budget opgenomen voor het uitvoeren van het meerjaren onderhoudsplan voor de bruggen. Er is meer budget opgenomen voor het afdekken van de rentelasten, deze zijn de afgelopen tijd gestegen door hogere rentepercentages. Verder zijn er budgetten opgenomen voor het oplossen van problemen bij sportvelden in Oost en West. Er zijn meer middelen bestemd voor de uitgaven bij de Wmo en er is budget opgenomen voor kosten van automatisering i.v.m. de aanpassingen aan het systeem door de fusie met de gemeente Jacobswoude. Andere grote investe ringen waarvan de lasten op de begroting voor 2008 en verdere jaren drukken zijn het vernieuwen van de veilingbrug, nieuwbouw van de Mariaschool, een nieuwe brandweerkazerne in Rijpwetering en de aanleg van de rotonde op de Alkemadelaan.

Sluitende begroting
Het college is er in geslaagd om, ondanks de nieuwe ontwikkelen waarmee aanzienlijke bedragen zijn gemoeid, aan de raad een sluitende begroting aan te bieden. Geprobeerd is dit te realiseren, zonder dat dit leidt tot extra lastenverzwaring voor de burgers. De meest opvallende wijziging bij de heffingen van gemeentelijke belastingen, is het voorstel tot invoering van precariorechten. Heffing van deze rechten wordt opgelegd aan de watermaatschappijen en de Nuon. Daar de watermaatschappijen dit deel doorberekenen aan hun gebruikers, wordt compensatie voor dit deel voorgesteld door een verlaging van het rioolrecht. Verder zijn er bij de overige belastingen voor 2008 geen nieuwe aanvullende heffingsvoorstellen gedaan en wordt volstaan met het toepassen van het inflatiepercentage van 1,2% en het uitvoeren van de al bij de begroting voor 2007 besloten maatregelen.