Ingezonden persbericht



Heerlen/Amsterdam, 12 november 2007

ABP en Cordares verkennen samenwerkingsmogelijkheden.

Pensioenuitvoeringsbedrijf Cordares en stichting pensioenfonds ABP starten deze week op exclusieve basis verkennende gesprekken om na te gaan of intensieve samenwerking mogelijk is. Een fusie wordt hierbij niet uitgesloten. Doel is om binnen afzienbare termijn tot een intentieverklaring te komen waarin de samenwerkingsvoorstellen op hoofdlijnen worden vastgelegd.

Cordares en ABP zijn organisaties die zich traditioneel sterk maken voor de op collectieve leest geschoeide 2de pijler pensioenregelingen, en hebben beide een sterke relatie met sociale partners. Door diepgaande samenwerking willen beide partijen een verdere professionalisering van de dienstverlening bereiken ten behoeve van de deelnemers en een betere concurrentiepositie in de Nederlandse en internationale pensioen- en vermogensbeheermarkten door schaalvergroting.

Indien tot een fusie zou worden besloten ontstaat één van de grootste collectieve pensioenuitvoeringsorganisaties ter wereld, met meer dan 4000 medewerkers. Het nieuwe bedrijf zou een pensioenvermogen beheren van 245 miljard euro voor bijna 4 miljoen mensen.

Het verkenningsproces wordt aangestuurd door Dick Sluimers, voorzitter van de Directieraad van ABP, en door Adri van der Wurff, voorzitter van de Raad van Bestuur van Cordares. Een en ander zal begeleid worden door vertegenwoordigers van de wederzijdse sociale partners.

Cordares en de uitvoeringsorganisatie van ABP zullen in de loop van het proces in contact treden met de toezichthouders (AFM, DNB en NMa).

Profiel ABP:
De stichting pensioenfonds ABP verzorgt sedert 1922 de oudedagsvoorziening voor werkgevers en werknemers in de sectoren overheid en onderwijs. Daarmee bedient het fonds 2,7 miljoen deelnemers in ons land. Met een vermogen van ongeveer 220 miljard euro is ABP één van de grootste pensioenfondsen in de wereld.
Het bestuur van de stichting pensioenfonds ABP maakte op 22 oktober jl. bekend om per
1 maart 2008 ABP te splitsen in het pensioenfonds ABP en een apart uitvoeringsbedrijf.

Profiel Cordares:
Cordares is specialist in pensioenbeheer, uitvoering van bedrijfstakeigen regelingen en inkomensverzekering voor meer dan één miljoen Nederlanders. Cordares werkt met een uitstekend track record voor cliënten (zoals onder andere Bpf Bouw en SPW), die gezamenlijk een vermogen vertegenwoordigen van ruim 26,5 miljard euro. Vanwege een opgebouwde expertise sinds 1952 is Cordares een visie- en beleidsbepalende speler in de pensioendienstverlening.

Noot voor de redactie (