Antillenhuis


Mogelijkheid tot samenwerking Curaçao en Capelle aan den Ijssel

De heer Davelaar en zijn beleidsmedewerkers in gesprek met mw. Hulsher-Weenink (Foto: Saniel Theodora)

Op 8 november was de Gedeputeerde van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Utiliteit van het Eilandgebeid Curaçao, de heer Humphrey Davelaar, te gast in de gemeente Capelle aan den Ijssel. Daar werd kennis gemaakt met wethouder Binnendijk. Samen met de wethouder bezocht de heer Davelaar het gemeentehuis in Capelle aan den Ijssel. In dit overleg hebben beide wethouders gesproken over mogelijke samenwerking op het gebied van de ambulante psychiatrische zorg, uitwisseling van kennis en ervaring en stagemogelijkheden op het het gebied van DWI en GGD, het organiseren van een gezamenlijk congres voor deskundigen in het veld van de psychiatrische/verslavingszorg in het eerste kwartaal van 2008. Tijdens dit bezoek heeft de heer Davelaar de mogelijkheid gekregen om kennis te maken met de Burgemeester van Capelle aan den Ijssel.

Op vrijdagmorgen 9 november heeft gedeputeerde het Instituut Clingendael bezocht en het team van deskundigen belast met de uitwerking van het energiebeleid voor Curacao, de heren de Jong (Clingendael), Hisschemoller (Vrije Universiteit Amsterdam), Correlje (TU Delft) en mevrouw Peney (Vrije Universiteit Amsterdam) gesproken. De Gedeputeerde heeft met hen over de voorbereidingen voor het energiebeleid van gedachte uitgewisseld. Voorts heeft de Gedeputeerde de mogelijkheden geëxploreerd om op korte termijn de nodige ondersteuning te mogen ontvangen in de vorm van een regulator op het gebied van de tariefopbouw van water en elektra. De Gedeputeerde zal afhankelijk van de reactie op zijn verzoek (ondersteuning in de vorm van regulator), bij zijn terugkeer op Curacao, de nodige afstemming plegen met de Gedeputeerde belast met Dienst Economische Zaken.

Vrijdagmiddag werd door de Curaçaose delegatie een bezoek gebracht aan Triversum te Alkmaar. Triversum is een regionaal centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie. De gedeputeerde werd in het centrum ontvangen door mw. Hulscher-Weenink, clusterpsychiater jeugd 1ste Geneeskundige. Triversum is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen waarbij sprake is, of waarbij het vermoeden bestaat, van een psychiatrische stoornis. Het ziekenhuis is verspreid over meerdere vestigingen in Noord Holland.

In Alkmaar is de totale klinische capaciteit ondergebracht, alsmede 24 dagklinische plaatsen en een polikliniek. Daarnaast zijn er poliklinieken in Heerhugowaard, Hoofddorp en Zaandam. In Hoofddorp beschikt Triversum tevens over 16 dagklinische plaatsen. Na een uitgebreid rondleiding en gesprek met verschillende managers volgde een uitleg in het kantoor van mw. Hulscher-Weenink. De Geneeskundige kent de situatie op Curaçao en was namens Triversum zeer enthousiast over een mogelijke samenwerking en uitwisseling van expertise mocht een dergelijk verzoek worden ingediend.

Vandaag, maandag 12 november is de gedeputeerde en zijn beleidsmedewerkers te gast in het Diaconessen Ziekenhuis te Utrecht. Dinsdag 13 november volgt een bezoek aan Amersfoort.

Noot voor de pers: